The story is not ended yet deel 2


Maandag 20/07Amai, als ik de datum intik besef ik net dat ik maar 9 dagen meer te gaan heb! :-( het gaat zo snel voorbij! Zeker nu de school terug begonnen is!!! Ik was zo opgewonden deze morgen, ook al moest ik heel vroeg uit bed :-( Verosca kwam me om half 8 ophalen.. ik wou me nog douchen maar dat is weer eens buiten de wil van de douche zelf gerekend... Elektriciteit werkt weer eens niet! Dus dan maar een kattenwasje...

Al mijn gerief gepakt. En dan wachten op Verosca! Het was weer zo'n mooi uitzicht deze morgen. Roze gloed achter de bergen :-) En dan op weg naar school. Vanuit de auto zag ik Maria de poetsvrouw wandelen. ze was zeker opweg naar hier. Pff.... dit duurt zo'n 5 min. met de auto... dus ik wil niet weten hoelang ze erover doet te voet! Dat op en af... Veel respect voor die vrouw! Voor iedereen hier eigenlijk want ze doen het allemaal, zowel de kindjes als de volwassenen die gaan werken. Ze vertrekken 's ochtends ook al in het donker want het was nog niet echt licht toen ik opstond.

We kwamen aan bij de leraarskamer. Meneer Frans had net een spook gezien, zo verschieten dat hij deed omdat ik terug was :-) hij zei: 'zitten wij zo diep in je hart dat je terug naar ons komt?' Hihi, ja meneer Frans dat heb je goed geraden. Na het ochtendgebed en het verloop van de dag en de week ging ik met hem mee naar zijn  bureau. Hij wou alles weten. Hoe het met mij gaat en met mijn ouders, hoe het op school is in België. Hij vertelde dat Klapmuts nu 1500 kinderen telt! Groot hé...

Nadien ben ik naar de klasjes gegaan. Alle juffen gaan begroeten :-) en ons boek gaan uitdelen van de kriebeldieren. Ze waren zo blij! een bekende illustrator zeiden ze allemaal haha... ik moet maar blijven herhalen dat dat niet zo is maar voor hun is het al veel dat ze het in de winkel verkopen...

Juffrou Fiella haar klasje is een beetje veranderd :-) ze doet wel moeite en er hangen foto's van mijn sokpoppen omhoog...en mijn flesjes gekleurd water staan nog mooi uitgestald met het vogeltje voor de dagen van de week! Leuk om te zien dat ze het toch nog gebruiken. In Jeaniva haar klas hangen de 5 gouden regels omhoog, tekeningen dat ik voor haar in België getekend heb en doorgestuurd heb. Ze heeft ze mooi ingekleurd en nu hangen ze in haar klas. (zie foto boven)

Juffrou Fiella heeft tijdens de pauze de kinderen bij elkaar geroepen dat in haar klasje zaten toen ik in Klapmuts stage deed. Pff... kreeg tranen in mijn ogen toen ik ze terug zag! Goed om te zien dat ze zo gegroeid zijn en gezond zijn :-) Er waren er 3 die mijn naam nog wisten en dat was zo ontroerend :-) Toen we het voor de andere verduidelijkten wisten ze wel nog herinneringen op te roepen. Het was echt een leuk weerzien :-)

Na de schooldag hebben we met de juffen wat vergaderd. Ze hebben een cursus taal gekregen en moeten die nu gaan toepassen op school. Het toeval wil dat ik nu net alles wat ze gezien hebben in de cursus al deze week heb zitten maken. Kaarten om met jou vinger over te gaan, woordkaartjes om te leggen en een letter alfabet. Die dingen hebben wij allemaal al in onze opleiding gekregen. Dus dat is hun werk gespaard, ze zijn er heel blij mee! Nu alleen nog afgeprint krijgen...

De juffen willen allemaal uitgaan dit weekend en braaien :-) Ik kijk er naar uit. Juffrou Williams, nu juffrou Arendse want ze is getrouwd was zo blij me terug te zien en ook haar broer Herchelle is nu op Klapmuts als turnleraar, hij maakt zijn proefexamen daar. Leuk om ze weer te zien! Kleine anekdote :p Mijn papa hangt op de wall of fame van juffrou Arendse hihihi samen met mij natuurlijk ;-) dit is in het vijfde leerjaar!

De oude keuken is nu ook nog een klas geworden en ik heb ook mijn toverbos een bezoekje gaan brengen. Het is een mooi klasje geworden waar ze nu les geven aan de zorgkinderen :-) Leuk om te zien. De school is uitgebreid dus logisch dat ze de klas nu gebruiken!

Zo dit was een leuk eerste dagje, morgen ga ik naar Verosca haar klas. Ik hoop dat ik nog iets af kan printen! Om mee te nemen morgen zodat ik me nuttig kan maken. We gaan nu Charlene een bezoekje brengen in het ziekenhuis want het gaat nog steeds niet goed met haar :-( Vind het zo jammer voor haar, hoop echt dat ze snel naar huis mag!

Groetjes!
Nathalie
                                                        


Dinsdag 21/07

Brrr… wat een hevige wind vandaag!!! Ik hoorde het al vroeg in de ochtend… Maar ik geraakte niet uit bed. Als het zo koud is geraak je echt moeilijk van onder die warme lakens hoor! Half 7 gaat de wekker, blijven liggen tot 7 uur. Mezelf kennende :D wie heeft in godsnaam Snoozen uitgevonden???
Slechtste uitvinding ooit want het is zo verslavend. Kennelijk ben ik niet de enige met dat probleem…
Verosca komt me om half 8 halen. 5 na half stap ik de deur uit, goed ingepakt (behalve mijn jas, vergeten op de school). Ik dacht bij mezelf zal maar al een beetje vooruit stappen. Ik was al bijna aan de ingang van de wijngaard toen ik Verosca haar auto zag, het is nu 10 voor 8 : - ) haha… Ze had zich overslapen zei ze.

We waren gelukkig toch nog op tijd om de ochtendvergadering bij te wonen in de personeelskamer. Als je te laat toe komt mag je niet meer binnen. Er was niet zoveel te vertellen. Het was een korte vergadering. Meneer Frans zat de miertjes op zijn bureau plat te duwen.. ik vond het een grappig zicht : - ) gelukkig hebben we daar geen last van in België, zie het onze directeur al doen haha!

Ik blijf vandaag bij Verosca. Ik heb nog niet kunnen printen thuis… wat ik dus heel frustrerend vind want ik kan niets doen buiten me bezig houden met het aangeboden spel en werk dat de kinderen krijgen op school. Maar ik wil zelf iets aanbieden. Dus in plaats van verder te doen kroop ik achter de computer, zette ik mijn winterspel van de pinguïns op mijn usb stick en ging naar de bibliotheek in de hoop dat ik het voor mekaar kreeg om af te printen. Dit is me gelukt! Nadien ben ik naar het kantoor gegaan want daar kan je kopiëren. Ik kopieerde mijn spelletje meteen zeven keer zodat alle klassen het hadden. Nu was ik me nog niet echt bewust van het vele inkleurwerk!!!! En knipwerk!!! Ik heb het spelletje toch nog op tijd klaar gekregen om het na de pauze met de kindjes van Verosca te spelen.

Ik nam  6 kindjes bij mij die elk een kaart kregen met 6 pinguïns op of in het afrikaans pikkewyne. Die pikkewyne hadden allemaal een gekleurd buikje in een andere kleur. Ik had ook een plastic zakje met gekleurde visjes in en enkele visgraatjes… Nu mochten de kleuters om de beurt een visje uit het zakje trekken en kijken of ze die aan hun pikkewyne op de kaart konden geven. Als ze alle kleuren verzameld hadden waren ze gewonnen. Maar als ze een visgraat trekken moeten ze de vis in de zak terug stoppen en slaan ze hun beurt over. Trekken ze een visje dat al bij een pikkewyn past dan moet die ook terug in het zakje… Ze vonden het super leuk want dit zijn ze niet gewend zo’n gezelschapsspelletjes. Ze vonden het vooral heel leuk als ik ‘oohoooww’ zei als ze een visgraat trokken. Haha ik vond het grappig dat zij het grappig vonden. En het duurde niet lang of ze zeiden het zelf ook allemaal en dan lachten ze zichzelf uit omdat ze die getrokken hadden. Grappige kereltjes hier hoor!

Om 12u was het bijeenkomst in de zaal voor de kleuters tot en met het derde leerjaar. Het was een voorstelling over Mandela. De juf wat de voorstelling gaf had een grote foto van hem mee, ze zei dat als de kinderen hem kenden ze zijn naam mochten roepen. Op 1 2 3 draaide ze de foto om. Ik heb nog nooit zoveel kinderen tegelijk MANDELA horen schreeuwen in plaats van roepen. Nadien volgde een groot applaus. En nathalieke hier was natuurlijk haar geheugenkaart vergeten in haar fototoestel te plaatsen, dus ik zat daar met een kodak waar ik niets mee kon doen…. Bye bye moment…. Nadien kwamen er mensen van een organisatie. Ze kwamen regenjasjes uitdelen voor de kinderen van het derde leerjaar. De lagere graden hadden al eentje gehad, alé toch de kinderen dat het echt nodig hadden. Niet allemaal… De organisatie komt eigenlijk een beetje op tegen spijbelaars (in hoeverre je dat hier spijbelen kan noemen natuurlijk gezien de omstandigheden bij sommigen thuis) Ze gaan kinderen die veel afwezig zijn ophalen en brengen ze naar school. Ik wil nog iets vertellen over de mensen van het project maar dat zal ik thuis wel doen…

De schooldag zit er alweer op… De juffen hielden nog vergadering want het was vandaag een half 4 dag. Ze mochten pas van school na half 4 zeiden ze. Gisteren was dat 3u in de namiddag. Dan zitten alle juffen samen en bespreken ze wat ze gaan doen of babbelen ook wat onder elkaar. Het valt me hier zo hard op dat ze niet alleen collega’s zijn maar ook hechte vriendinnen. Daar zouden we wel een voorbeeld kunnen aan nemen hé? : - )

Ze zeiden dat ze graag allemaal is naar België zouden komen. Dat ik maar geld moest inzamelen voor hen. Haha, makkelijker gezegd dan gedaan… als ik ooit de lotto win misschien : - ) ik heb hun aangeraden om er voor te sparen. En aan gezien ze hier heel gelovig zijn heb ik gezegd dat ze dan maar moeten komen als ik oooit trouw : - D hihi…

Toen ik thuis kwam ben ik meteen beginnen kleuren en knippen… pff… wat heb ik me nu weer aangetrokken? 7 klassen en 12 bladzijden kleuren per klas, waarvan 24 visjes uitknippen per klas… lamineren en nog is uitknippen… heb ze enkel gelamineerd. Ben al van goeie wil geweest nu mogen ze de laatste loodjes zelf doen : - ) Veel te veel werk voor 1 persoon en het was dan ook nog eens een race tegen de klok want om 20.00u ging de elektriciteit af… JIPPIE!!!

Ik besef nu echt wel dat een mens niet zonder elektriciteit kan… echt niet… Ik heb er nu al een hekel aan en het is hier al een jaar aan de gang.. er zijn 4 fases. Fase 1 dan gaat de elektriciteit in de nacht 2 uur af. Daar kan ik perfect mee leven. Fase 2 dan gaat hij van 5u ’s ochtends af tot half 7. Daar kan ik ook mee leven maar in diezelfde fase gaat hij ook om 20.00u af tot 22.30u das al moeilijker om te aanvaarden… vroeg in bed dus hé vanavond!! Want wat zit je hier anders te doen… heb nog even bij zaklamplicht met Stephen zitten praten, gezellig haha : - ) gisteren waren we charlene gaan bezoeken in het ziekenhuis en we gingen nog vlug naar de winkel in stellenbosch… jippie voor ons, geen elektriciteit! Dus in het donker gewinkeld… das nu elke keer als ik in stellenbosch kom al 3 keer op rij dat ik die stad zonder elektriciteit ontmoet. Ik begin het winkelen met de zaklamp ondertussen wel leuk te vinden… net of je een puzzel maakt en je puzzelstukken moet zoeken in een hooiberg! Nog niemand van jullie heeft dit zeker al geprobeerd om je gerief te vinden in een rek met een zaklamp! Een echt avontuur hoor!

Nu Fase 3 dan gaat hij ook 2 keer af maar op andere tijdstippen dan fase 2 en fase 4 is de ergste. Dan  is het van half  7 tot haf 9. Van 12.00u tot 14.00u en van 20.00u tot 22.30u … aaaaahhh wil geen fase 4 hebben hier in Klapmuts hoor! Weet je dat ze zelfs een APP voor je gsm hebben?? Zodat je altijd kan kijken wanneer de elektriciteit uitgaat… man man man…

Charlene mag morgen waarschijnlijk naar huis komen. Dokters vinden niets en blijven bij een bronchitis. Maar  Stephen zei dat ze nog niet lekker leek en ik denk dat als ze morgenvroeg niet beter is hij haar naar een ander ziekenhuis zal brengen. Er zit bloed in haar slijmen en dat kan toch niet enkel bronchitis zijn!!! Zit zo met haar in. Hoop echt dat ze morgen naar huis kan komen en zich wel beter voelt!

Zo, je zal deze post waarschijnlijk morgen pas lezen want ik schrijf hem nu in het donker op mijn kamer aangezien er geen elektriciteit is… Eigenlijk zou het goed zijn dat ze dat in belgië ook eens doen. Voor een maand ofzo…. Dan raken de mensen zich misschien eindelijk bewust hoe kostbaar het is en dat je er zuinig mee moet omgaan! Ik heb het hier in ieder geval al geleerd.

Slaap lekker!
Nathalie


Woensdag 22/07
Vandaag woensdag... hoewel ik vroeg gaan slapen was heb ik nog lang wakker gelegen er is zoveel wind buiten! En de honden zijn de hele tijd aan het blaffen, waarom weet ik niet... uiteindelijk ben ik toch in slaap gesukkeld. 's morgens was het dan weer andere koek om uit bed te geraken... pfff, moest het warm zijn zou ik er geen problemen mee hebben om op te staan ben meestal toch al wakker om 6u maar blijf gewoon snoezelen omdat het onder de dekens zo lekker warm is :-)

Toen ik eindelijk uit bed geraakt ben snel mijn spullen voor school genomen. Verosca was ruim op tijd deze morgen dus nu was ik het die wat later was... haar mama was meegereden want zij reed door naar de wijngaard in Stellenbosch. Ik had allemaal kleren meegenomen voor de kindjes hier maar blijkt dat ze veel te klein zijn, er zijn maar enkelen die passen. Dusja...ga ze volgende week naar de crèche brengen hier rechtover denk ik. Dan ben ik daar ook nog eens geweest heb daar tenslotte ook les gegeven.

Toen ik deze ochtend naar de klas ging hoorde ik dat juf Belinda afwezig was. Ze had pijn in haar arm en ging het laten onderzoeken.. Ik zag al meteen dat juf Fiella op mijn goedwil rekende om de klas over te nemen. Geen probleem dacht ik, ik hou ze wel bezig... ja hallo?! wat was me dat... juffrou kan ek klaskamer verlaat? juffrou kan ek 'n beetjie water soek? juffrou kan ek nou nou klaskamer verlaat? juffrou hy het my geklop... juffrou sy floek... juffrou, juffrou, juffrou... waaah :-) Even gek worden toch. Er was ook niet zoveel om hen aan het werk te zetten... heb ze aan de tafels gezet en dan met 1 groep mijn pinguïn spel gespeeld... maar dat werkte dus ook niet. de andere tafels maakten teveel lawaai... wilden heel de tijd naar het toilet lopen... niet om echt te gaan plassen gewoon om buiten te zijn... toen stak het mij tegen en heb ik ze allemaal mee naar buiten genomen naar het speeltuintje... ondertussen had ik de tijd om eventjes na te denken wat ik zou gaan doen...

éénmaal terug in de klas was het tijd om te eten. Dus maakte ik snel een werkblaadje. Ik ging op zoek naar een assistente van een andere klas die even op de kinderen kon passen zodat ik het blaadje kon laten kopiëren. Ja, nergens iemand te vinden. Verosca heeft dan even overgenomen. Dus snel gaan kopiëren... maar iets hier in Afrika is me duidelijk niet goed gezind... alles gaat tegen als het op kopiëren of afprinten aankomt... ik heb dus zoveel op de computer gemaakt en het gaat allemaal voor niets geweest zijn als ik niet snel een printer vind die eindelijk wil meewerken!!!!! aaarrgggh... dan maar geen werkblaadje voor de kleuters... wat nu??

Toen ik terug in de klas kwam was Verosca al in haar klas terug, mijn kleuters lagen allemaal met hun  kop op hun bang, doodstil... hoe kan dat nu???? ik zei tegen hen in mijn beste Afrikaans... waarom dat bij juf Verosca wel lukt en bij mij niet??? ik wist het antwoord wel al maarja... Toen heb ik ze allemaal voor de televisie gezet. ondertussen heb ik 27 werkblaadjes met de hand getekend. iets eenvoudig met bolletjes om patronen te kleuren rond het thema winter. Een boom, handschoenen, sjaal en muts. daaronder bollen en die moesten ze in de juiste volgorde kleuren zoals ik het hen voordeed. Ik deelde aan iedereen een blaadje uit en 4 gekleurde blokjes.

Ik stond vooraan in de klas, bij de handschoenen beginnen we. Ze moesten hun blokje naast hun bolletje leggen en ik herhaalde voor hen de kleuren in de juiste volgorde. OK dit ging goed... tot hiertoe... waar zijn de krijtjes??? dit kan je niet menen dacht ik? 3 jaar terug hadden ze hier zo mooie krijtjes voor elke tafel... en waar zijn die nu? Ik had enkele potjes gevonden voor elke tafel eentje maar dit werd dus een fiasco.. aangezien er niet genoeg kleurtjes waren. De kinderen wilden het wel goed doen en liepen dus door elkaar om de krijtjes van elkaar te gebruiken... maar er zijn er dan weer die daar van profiteren en er niets van terecht brengen... OK uiteindelijk heb ik meer dan de helft van de klas zover gekregen hun werkblaadje helemaal juist te doen dus ik was best fier :-) ook al was het een mierennest.. ze zijn er in geslaagd het te volbrengen...

Op het einde van de dag vertelde ik hen dat ik het niet zo'n leuke dag vond en een beetje verdrietig was dat ze niet naar mij luisterden. Ze waren duidelijk aangedaan. opeens kreeg ik meer dan 100 keer te horen dat ze spijt hadden en dat ze niet meer zo zouden door elkaar roepen en lopen en vechten... daar zaten ze dan op de mat, allemaal met oogjes naar mij te kijken waar 'oeps we zijn te ver gegaan'... als juf Belinda morgen nog ziek is kunnen ze het goed maken... :-) ze zijn toen superflink mee naar buiten gegaan om naar huis te gaan. En ze zijn me allemaal stuk voor stuk komen knuffelen... hmm.. had beter toch wat vroeger gezegd dat het me verdrietig maakte dan had ik ze misschien sneller in de hand. ik was echt wat overdonderd want in al de andere klassen hoor je dus geen geluid en zitten de kleuters stil aan tafel ook al moeten ze super lang met een sorteerspel spelen dat ze al 3 keer opnieuw gesorteerd hebben.. ik dacht dat ze dus allemaal zo zouden zijn maar dat was duidelijk niet het geval :-) achja kom.. vandaag hebben ze zich dus eens een dag uitgeleefd. we hebben ook leuke dingen gedaan hoor zoals gedanst op lolo's en dan in de speeltuin ging alles super goed en was het heel leuk :-) ze hebben hier echt wel nood aan beweging! Jammer dat het buiten zo waaide anders had ik langer buiten gespeeld en spelletjes gedaan maar dat was onmogelijk, koud en al het zand waait in je ogen... ik zag trouwens vandaag op het nieuws dat door de wind 3 vrachtwagens in de bergen zijn omgewaaid tijdens het rijden!!! gelukkig waren alle 3 de bestuurders ongedeerd.

De dakgoot van de klassen is vandaag ook naar beneden gekomen van de wind... om je even duidelijk te maken dat het echt wel rukwinden waren gisteren en vandaag!

Ok de dacht zit er op een Verosca kwam in paniek naar mij... ik kon niet naar huis...ze ging bij haar vriend in klapmuts omdat haar mama maar laat gedaan had met werken. Jeaniva haar naft was op die was met iemand mee gekomen... tja dacht ik, er zal wel een oplossing zijn ;-) en ja hoor, de broer van juf Gracia van het vijfde leerjaar wilde me met plezier naar huis brengen :-) haha.. we konden net allemaal gepast in de auto, anders had hij me eerst naar huis gebracht en weer naar klapmuts gereden om de andere juffen te gaan oppikken. T'is hier toch altijd een avontuur hoor. t'is weer knopje omdraaien en alles laten gebeuren hoe het komt want anders ga ik gestressed naar huis...

Eenmaal thuis wilde ik me voorbereiden. ik heb dus voor elke tafel iets voorzien.. het is nu half 8 en ik heb het dus nog niet kunnen printen... bye bye voorbereiding.... zucht... ik krijg dit nooit op tijd klaar hé of het is nacht... als ik alles moet tekenen ben ik volgende week nog bezig! ik hoop dus dat ik de printer aan het werk krijg :-( doen jullie een kaarsje branden dat ik hier eindelijk vooruit kan!!

Zo dit was mijn dag.. ga nu verder proberen mijn gerief klaar te krijgen!
hoop dat de elektriciteit vanavond niet uitvalt om 20.00u want dan ga ik een inzinking krijgen :-) haha
charlene zal morgen naar huis komen hoopt ze. Stephen is nu op bezoek bij haar maar ik ben alweer thuis gebleven om te werken voor school, tenminste als ik kan werken... dan komt een mens al eens vrijwilligerswerk doen...

groetjes daar!
Nathalie

donderdag 23/07


Vandaag donderdag. ik ga bij kirby haar klasje blijven vandaag als juf Belinda terug op school is. Verosca komt me weer ophalen en we rijden naar school. Belinda zit al in de leraarskamer dus ik kon bij Kirby gaan vandaag. Daar was ik blij om! Ik hou er van om haar bezig te zien. Zij is zo lekker gek met de kinderen en ik geniet er van haar zo te zien om te gaan met de kinderen. Ze is een echte Afrikaanse zoals je in de films ziet :-) Ik maakte nog snel mijn pinguïnspel klaar om het nadien met haar kindjes in de klas te spelen. Ze hebben er heel veel plezier aan gehad! Ik heb van 's morgens tot de eerste pauze aan elkaar alle kindjes gehad om het spel te spelen. Kirby vond het blijkbaar ook heel leuk om me bezig te zien en de kindjes zo te zien lachen. Vreemd dat ze zo'n simpel spel zo leuk kunnen vinden. Dit is simpelweg omdat ze dit niet gewoon zijn. In België houden de kinderen ook van dat spelletje maar ze raken snel verveeld. Hier, willen ze het opnieuw en opnieuw en opnieuw spelen... en bij elke vis dat ze verkeerd nemen dan lachen ze zichzelf uit :-) bij onze kinderen raken ze al gefrustreerd dat het niet de vis is die ze willen hebben.... zo zie je maar hoe een groot verschil van land tot land dit kan zijn. Maar dit komt zeker ook omdat onze kinderen gezelschapsspelletjes wel gewoon zijn en hier in Afrika niet.

Kirby en ik hebben na schooltijd lekker gebabbeld... over relaties... ze heeft ook al heel wat meegemaakt en het was echt een heel goed gesprek. Het heeft zeg ik maar, mijn ogen geopend en alles wat een plaats kunnen geven. En dat is dus wat ik hier kwam zoeken, eens lekker mijn hoofd leeg maken en ik weet nu dat ik heel gelukkig ben. Afrika heeft me alweer zoveel gegeven, ja ik doe hier veel voor de juffen en geef veel energie maar langs de andere kant krijg ik hier ook heel veel energie terug. Ook al lijkt het soms een druppel op een hete plaat... ik heb gezien dat ze hier toch nog van mijn spullen gebruiken wat ik 3 jaar terug gemaakt heb dus dat maakt me wel heel blij :-)

Het was vandaag dus echt een hele leuke dag op school! Terug thuis zag ik dat Charlene thuis was! Zo blij ze is weer thuis en een beetje beter. Ik heb haar zeker en vast gemist. Maar de tijd met Stephen was ook wel gezellig... veel avondjes zonder elektriciteit... net zoals vanavond daarom dat mijn post morgen pas verschijnt... Ik heb ook eindelijk kunnen printen. Maar het is zoveel papier net voor 1 klas ik ga dit nooit voor alle 7 recht krijgen. Mijn inkt wat ik gekocht heb is al op net voor 1 klas... dus dit gaat niet werken. Ik ga morgen vragen aan de juffen hoe we dit kunnen oplossen. Misschien moet ik maar aan Meneer Frans hulp gaan vragen, ik weet dat er een grote kleurprinter is op school dus die zal wat zuiniger verbruiken...

Vroeg in bed nu, ga nog wat met de zaklamp sneeuwmannen inkleuren want ik heb nog een leuk sorteerspelletje gemaakt wat ze kunnen gebruiken in het thema winter!

Ohja nog een weetje ik weet niet of ik dit al geschreven heb maar er gebeurt zoveel op 1 dag... Toen ik met Verosca van de school kwam liepen er allemaal geiten op straat... we dachten dat ze allemaal overgestoken waren en draaien van de parking van de school af, nu komt er een auto van de andere kant en opeens springt er een geit over onze neus van de auto!!!!! Verosca en ik waren zo geschrokken, hij heeft met zijn achterste poten de auto nog een tik gegeven. Maar er was gelukkig geen bluts.. Nooit gedacht dat een bok zo hoog kon springen! sjoe...

Slaap lekker!
Nathalie

Vrijdag 24/07


Laatste dag van de schoolweek... het gaat te snel nu opeens! Ik voel de gemende gevoelens nu al opkomen maar wil nog niet teveel aan de vliegreis terug huis toe denken... Vandaag ga ik bij Jeaniva maar ik moet ook die alfabet kaarten enz.. afprinten. Na de ochtendvergadering ga ik bij meneer Frans. Ik verduidelijk voor hem alles wat ik gisterenavond heb afgeprint en hij was onder de indruk. Want de school werkt nu specifiek aan Afrikaanse huistaal. Ze moeten dit oppeppen want veel kinderen hebben problemen. Hij was dus heel blij om die nieuwe dingen te zien. Gelukkig want dit gaf mij de kans, hij gaf me de toestemming om in kleur alles te printen voor de 7 klassen. Gaf me een pak papier mee en lamineerfolie. Dus ik ging eerst naar Jeaniva haar klas en om 10u gaat de bib open waar ik kan printen.

De kinderen in Jeaniva haar klas waren zo lief! Ik speelde met hen het spelletje, het viel me op ze hadden nog veel problemen met hun kleuren maar ze genieten zo van het spel! Mijn hart smelt vandaag,  want er was een groepje die tijdens het spelletje zo tegen mekaar zeiden, dis 'n lekker spelletjie hé? en al die vriendjes 'ja ons geniet dit baie' zo leuk om te horen!

Toen kwam er een ander groepje en op het einde van het spel zei een jongetje. 'Dankie juffrou Nathalie dat jy vir ons die spelletjie geleer het, ek het dit baie geniet!' Ik dacht waaaauw, zo lief van dit kind, zeg nu zelf? Dit heeft nog nooit een kindje gezegd tegen mij net uit zichzelf, zonder dat iemand zegt dat hij dit moet doen. Ik kan het op andere manieren zien dat ze het leuk vinden en dat ze me lief vinden en al de rest. Maar het zo zeggen, mijn ogen schoten al vol... zie je, dit zijn geen druppels op een hete plaat... ik maak op die moment kinderen gelukkig ook al is het maar voor even... Ze waarderen dit en dat is nu net wat ze nodig hebben hier in Klapmuts! Een beetje aandacht, een beetje van je tijd... en het geeft je zoveel energie terug!

Na de spelletjes moest ik naar de bibliotheek. Ik begon alles te printen en begon te beseffen dat dit zoveeeeeeel was!!!! hoe gaan ik dit klaar krijgen??? Gelukkig had ik een redder in nood. Gracia haar broer zat in de bib en had me al snel gezien. Kan je hulp gebruiken?? JAAAA!!! haha echt je had ons daar moeten zien zitten achter de toog van de bibliotheek overal alfabetten en woordkaarten... ik aan de lamineerblaadjes hij aan de snijmachine... toen passeerden er heel wat juffen tijdens de pauze en begonnen allemaal te lachen om ons daar alletwee te zien zitten. 1 juffrou dacht al het verkeerde, zo zei ze: 'oooh gaan jy saam met nathalie België toe??? dit gaan so lekker wees, julle lyk oulik' hahaha neeen.... dit is het niet. De andere nieuwsgierigen die kwamen kijken vermaakten we een beetje we zeiden dat we een alfabet winkel hadden opgericht. ABC is vandaag in afslag en als je F en K koopt krijg je gratis D :-) hihi zo grappig maar ik was blij met Herchelle zijn hulp want alleen was ik nooit klaar geraakt!

De juffen moeten hun spulletjes nu wel zelf lamineren want ik heb tegen de 300 lamineerhoesjes gevuld vandaag! In de namiddag is Cornelle me bij school komen ophalen. We zijn naar Boere Sjiek gereden. Echt een heel gezellig winkeltje met mooie theekopjes en nog vanalles. Ik zet later foto's op de blog want heb nu geen tijd. We hebben er taart gegeten en ben nu een beetje ongemakkelijk want het was teveel... alweer :-) maar ik ga die lekkere taarten echt missen amaai!!! Het was alweer een heel leuke babbel, man wat heb ik Cornelle gemist! Het voelt echt zoals thuiskomen bij haar. Nu moet ik me snel gaan klaarmaken want de juffen komen me halen. Gracia, Kirby, Herchelle en ik weet niet wie er nog zal bij zijn. We gingen eerst braaien maar het regent en is koud dus gaan we uit eten. Naar spur, ribbekes gaan eten. Vergelijk het een beetje met onze Amadeus thuis :-)

Zie jullie morgen en ik post zeker foto's dit weekend! Ik heb een heeeel mooie foto van de bergtop wat uit de wolken komt! en vandaag op weg huis toe heb ik iets heel mooi gezien. De berg en achter de berg een mooie regenboog!!!! echt prachtig maar in de auto was het te moeilijk om een foto te nemen :-( maar het was zooo mooi !

Salukes!!!
Nathalie

Zaterdag 25/07


Gisteren gezellig uitje gehad met Gracia en Kirby en hun mannen. Na de ribbetjes zijn we nog gaan poolen. Superleuk :-) echt een heel leuke avond. Ik was wel weer de enige blanke in heel de poolzaal maar dat kan me niet veel schelen eigenlijk. Vind het juist leuk om in hun cultuur in te mengen. Gracia en kirby zijn echt twee zottekes :-) altijd lachen met die twee.

en papa, ze zijn hier zot van u haha en u mopjes. ik vertelde over de lange en de korte broek.. hahaha we hebben hier zo gelachen! Voor diegene die zich nu afvragen wa is da nu weer? da's voor in een privéberichtje hihi censuur op internet anders ;-)

Tot dusver een leuk avondje het werd 2u 's nachts. de volgende ochtend ging ik normaal mee rugby kijken met charlene want haar zoontje speelde. maar we moesten om kwart voor 7 opstaan want half 8 begon de match... dat haalde ik dus niet... en iets was me behoorlijk misvallen de avond voordien... 10u is Cornel me komen ophalen om naar old biscuit mill te gaan. ik was behoorlijk ongemakkelijk in de auto maar gelukkig is het na de rit overgegaan... het was leuk weer in old biscuit mill te zijn, leuke winkeltjes en een hoop kraampjes om te eten! moest ik niet zo ongemakkelijk zijn had ik me ongemakkelijk gegeten denk ik daar :-) hihi echt alles hebben ze daar.. zelfs belgische wafels! heb me uiteindelijk een bordje bami gekocht... iets vettig voor mijn ongemakkelijkheid helpt altijd ;-) ne spaghetti van de Johny zorgt daar eigenlijk altijd voor dat het over gaat maar ja... die heb ik hier nu niet! En ik had nochtans niet zoveel gedronken, was zelfs niet tipsy... dus begrijp het niet zo goed... zal zeker aan het Afrikaanse bier gelegen hebben :-D

In old biscuit mill loop je eigenlijk in een oude fabriek... waar ze allemaal winkeltjes hebben gemaakt. Ik had een heel mooie ring gezien in de vorm van het land Afrika. Ik twijfelde eerst.. maar heb hem uiteindelijk toch gekocht. Vanaf nu dus getrouwd met Afrika... want die gaat niet meer af!

In de namiddag heb ik geslapen, geslapen en nog eens geslapen maar 's avonds moest ik me klaar maken om te gaan dansen. Om 18.00u ging de elektriciteit weer eens af... dus ik moest voor 18.00u gewassen zijn... en daar had ik niet zoveel zin in, wou nog naar de film kijken 'grace of monaco' die op tv was... maar heb het einde dus niet gezien want de film duurde tot half 7... leuk hé? zit je gezellig naar een film te kijken en dan besluiten ze je geen elektriciteit meer te geven... je kan hem dus ook niet opnemen! Nadat ik gewassen was, was het best nog gezellig. Charlene had overal kaarsen doen branden en de stoof brandde ook. We babbelden een beetje maar ik ben uiteindelijk weer in slaap gesukkeld. Om 9u kwamen Kirby en Belinda mij halen. Aanvankelijk gingen alle juffen mee maar het is op zen Afrikaans ;) met ons drietjes dan maar weg!

De papa van Kirby was chauffeur. Hihi leuke man. En dan Funky Buddha toe! De buitenwippers keken al vreemd op toen ik uit de auto stapte.. Kirby verduidelijkte meteen dat ik van België was. Zijn jullie ooit al geknuffeld geweest door 5 buitenwippers van 2 meter hoog en 4 keer zo breed als ik? wel dat overkwam me dus :-) haha, we waren al direct goed gestart.

We waren redelijk vroeg dus het feestje was nog niet echt op gang, toch stonden er al enkelen op de dansvloer. Ik zou me best wel in een zeteltje kunnen zetten en er heel de avond naar kunnen kijken. Wat kunnen die dansen zeg! en ik heb het hier nu efkes over een groepje mannen dat op de dansvloer stond. Er waren nog niet zoveel meisjes. Maar de toestroom begon te komen... als ze hier een casting zouden doen zouden er heel wat modellen ontdekt worden denk ik! wat een figuurtjes en ik zou me nooit durven wagen aan zulke schoenen om te dansen! Mijn benen breken denk ik :-) Kirby vond het nodig om me nog eens te laten afroepen door de DJ... dus daar gingen we weer all eyes watching on me in the club... NATHALIE FROM BELGIUM IN THE HOUSE.... help! waar is het verstophoekje?
ja en naast mij konden ze ook niet kijken want was de enige blanke...

We hadden het echt super! leuke muziek! Er was ook een rasta jongen met een hoed en schoenen zoals Michael Jackson.. wow! Kon die dansen... ik heb geprobeerd om het te filmen maar het was te donker... hij danste zoals een robot, popping... speciaal :-) en verder kan je de club vergelijken met de R&B muziekclipjes die je ziet op tv. We hebben ons wel een tijdje ongerust gemaakt over Kirby haar papa. ze had hem gestuurd om ons om 2u te komen halen in plaats van 1u... hij antwoordde niet. Toen belde ze haar mama om te zien of hij al thuis was... niet het geval... paniek dus... Kirby heeft hem na lang proberen niet kunnen bereiken om 1u was hij niet bij de deur van de club dus gingen we maar verder tot 2u... dan kreeg ze een bericht dat hij op pad was.. hij was niet onderweg :-) hij heeft heel de tijd in de auto geslapen aan de club hahaha...

Na het dansen bracht hij ons naar 'steers' een hamburger tent. Daar heeft onze avond wel een vreemde wending gekregen... we staan aan te schuiven om te bestellen... kot in de nacht. en er staan een witte man en vrouw naast ons. Ik verzeker jullie... die vrouw leek net een heks.. ze had lang zwart piekhaar, scherpe haakneus en een rood met witgrijs gestreepte muts op haar kop, net een sok... ze was zo vreemd! Ze leek gedronken te hebben en begon te praten tegen ons. Ik deed mijn best om haar te verstaan. Ze babbelde eerst wat over wat we gingen eten, de man bij haar stond er bij voor spek en bonen... toen zei ze de vrouw iets tegen Kirby, iets heel persoonlijk wat niemand kan weten.. ik wist het en Belinda... maar een wildvreemde kan dat niet weten. We waren er alle 3 even niet goed van swat, ze gaat terug bij de man staan. Toen zag Kirby een sleutel liggen op de toonbank. Oei, van wie is die? Ze neemt de sleutel op en je kan nooit raden wat er aan die sleutel hing... een heksenpopje!!!! het was van die vrouw. de man zei toen opeens, we zijn tweelingen. dit is van mijn zus want ze is een heks... man man... dit kon toch niet vreemder? Kirby heeft nadien haar gezicht en handen met dettol gewassen hahaha.

we krijgen onze bestelling en gaan aan een tafeltje zitten. aan de overkant zat een tafel jongegasten. Meisjes en jongens. Ze waren duidelijk niet op ons gesteld. Alles wat Kirby en Belinda zeiden werd herhaald door een papegaai aan de overkant... ik voelde het al lichtjes koken in mij... wijselijk hebben we ze genegeerd... toen hoorde ik het meisje zeggen tegen haar vriendengroepje, 'ik kan niet begrijpen waarom zij met die twee op stap is'... ik denk dat mijn gezicht rood aanliep.. maar ik kirby en belinda waren zo druk aan het praten dat ze het niet gehoord hebben... elke keer dat ik opzei keek, staarden er een hele groep blanken naar mij... ik was zo kwaad! het probleem was dat ze met 10 waren... wij met 3 en ik weet dat ze hier hun hand niet voor omdraaien op de vuist te gaan, of je nu een meisje bent of niet. 1 jongen bleef maar treiteren, Belinda haar geduld raakte op. Ze zei luid genoeg tegen Kirby, ik bel nu mijn vrienden op. en nam haar telefoon.. Opeens werd het heel stil aan de overkant en vertrokken ze.. kennelijk wisten ze allemaal wat er te gebeuren stond als ze zouden blijven door gaan... man ik was zo kwaad!!!! Ja, dit gebeurt bij ons ook wel eens maar hier heb ik er zo mijn eigen visie over! En eigenlijk zijn we veel slimmer geweest dan hen want we hebben zo met hen zitten lachen achteraf... dus wie heeft nu wat bereikt hiermee? wie staat nu boven wie? ;-) zieligaards... Kom onze hamburger heeft ons toch gesmaakt, NEM :-)

Zondag 26/07

11u... Tommie komt me ophalen met zijn 2 vrienden en een vriendin. We trekken naar Franschhoek. We hebben daar wat winkeltjes gedaan. En ik heb  al 2 souvenirs van mijn lijstje... ik ging dat dus allemaal in het begin komen... ziet er naar uit dat ik weer het voorval van 3 jaar geleden ga herhalen.. de laatste dag race tegen de klok, om nog te kopen wat ik wil kopen.. en ik moet nog veel hebben! En ik weet eigenlijk ook niet of ik het allemaal in mijn koffer ga krijgen :-( wijn, muziekinstrumenten, kaas, struisvogelei, grote giraffe... das wat ik allemaal nog moet hebben :-D ik denk dat ik veel lagen kleren over elkaar zal aanhebben als ik vertrek :-)

OK, in Franschhoek was het best gezellig, had weer eens geluk om te shoppen in het donker... JEEJ... zal het achtereen toch nog gaan missen in België! Lichten uit winkels, please, wij shoppen met de zaklamp! haha

Na de winkeltjes gaan we naar Noble Hill, een mooie wijngaard. Waar we uiteraard wijn geproefd hebben en rarara... taart gegeten hebben! Ik heb in heel mijn leven nog nooit zoveel taart gegeten! Deze keer weer worteltaart... Ik wil de kaastaart ook wel eens proberen maar heb schrik dat ik ze niet ga lusten... alhoewel das moeilijk denk ik, ze zijn  allemaal lekker!  Ik heb van Tommie een fles wijn gekregen Noble Hill Chardonnay :-) ME HAPPY! Het was leuk om hem weer te zien. Cornel zal me morgen meenemen naar waterfront om mij  souvenirs te gaan kopen en 's avonds heeft ze me uitgenodigd om bij haar te gaan eten.

Vanmiddag heb ik me 2 stoelen genomen en mijn kussen en mij zo 'gemakkelijk' mogelijk proberen nestelen in het warme zonnetje! Vandaag prachtige dag.. en ik kon niet binnen gaan zitten want dan kon ik even goed in een koelkast kruipen. Het is net zoals ons huis in de zomer, dat warmt niet op!

Zalig in het zonnetje, in de late namiddag kwamen Charlene en Stephen thuis van een vriendenbezoek. We hebben nog wat schoolwerk gedaan en Charlene had lekkere pasta gemaakt :-) hmmm... Voila, dat was het weekendje :-) Morgen school. Dinsdag ga ik de township in, al kan je het niet echt meer township noemen. Ze zijn hier serieus aan het evolueren en dat zie ik graag! Maar ben natuurlijk wel benieuwd naar de gemeenschap Klapmuts op zich. Dora zal me meenemen, zij werkt met ouders en de armste kinderen van Klapmuts.

Tot maandag!
Nathalie
p.s. nieuwe foto'sMaandag 27/07
pff... laatste dagjes :-( krijg het nu al moeilijk... vandaag ga ik bij juffrou Lorriane. Ik ben enorm nieuwsgierig naar hoe ze werkt want ze is een hele leuke juf in omgang! Ze heeft een jaar in Duitsland geweest om te studeren, voor zover ik het begrepen heb. Dus ze kent ons Europese manier van doen. Wat het voor haar natuurlijk wel moeilijker maakt in Klapmuts want ze weet hoe het anders kan.

Het viel me al van 's ochtends op dat ze heel brave kindjes had! Ze zeiden geen woord en zaten allemaal heel flink op de mat. Ze heeft haar tafels ingedeeld als scoobydoo, sponshbob, mickey mouses en nog iets maar weet niet meer wat :-) Ze zitten per groepje aan een tafel en ze zitten zo ook per rij op de mat. Ze doet het ochtendgebed met hen. Ze vroeg aan de kindjes of ze het verhaal kenden uit de kerk. Velen knikten nee... ze vroeg toen of ze naar de kerk gingen. Een jongetje stak zijn hand op en zei dat hij niet naar de kerk mocht gaan van mama. De juf zei toen dat hij moest en anders moest hij zeker elke dag bidden voor God. Nadat ze dat zei stak er meteen een meisje haar hand op. Juffrou zei ze, ik bid elke dag voor God, zodat hij mijn mama veel geld zal geven en dan kan ze voor mij een speelgoedje kopen want ik heb niets thuis... man ik denk da ge mijn hart voelde breken tot in België... en niet dat van mij alleen ook juf Lorriane had het er moeilijk mee... Maarja wat moet je doen? Haar iets gaan kopen in de winkel? En alle andere 28 dan in de klas? En al de 30 kinderen maal 6 nog in de andere klassen? En de grotere op school???? Dit is onmogelijk je kan ze niet allemaal iets kopen tenzij je miljonair bent!

Swat... de dag ging verder... We overlopen de dagen van de week, de maanden, de kleuren, de vormen, tellen tot 10... het heeft zowat heel de ochtend tot 10 uur geduurd. 2u bezig geweest op de mat alles herhalen... Lorriane word er moe van en ik ook van er naar te kijken... Deze kindjes zijn duidelijk de zwaksten van de school. van de 29 in haar klas zijn er 7 kindjes die kunnen onthouden... al de anderen, erg om te zeggen, maar hun geheugen duurt niet langer dan 1 min... Nu heeft Lorriane nog maar net 7 keer herhaald op het bord met prentjes welke kleur grijs en welke kleur bruin is. dan wijst ze voor de kinderen een kleur aan... er is geen enkel kindje (buiten de 7 op de achterste rij) dat de kleuren uit elkaar kan houden... hoe kan dat nu? ze heeft het net 10 keer voorgezegd...

Lorriane geeft het iets later op en we laten de kinderen eten en naar toilet gaan. Nadien doen ze oefeningen aan de tafels en ik speel een spelletje met de kinderen op de mat. Mijn pinguïnspel :-)
Ze genieten er van en moeten alweer enorm lachen. Wat me opvalt is dat de zwakken nu wel hun kleuren kennen! In groep kunnen/durven ze het niet zeggen en nu lukt het wel? Vreemd toch?
Ok, niet allemaal hoor maar kom, de meerderheid wel. Er waren er enkelen die het niet wisten...

In de namiddag als de schooldag bijna op zijn einde is, lees ik mijn verhaal van de kriebelwiebeldieren voor. Ik vertaal het naar het Afrikaans voor hen. de rups en de kever waren nogal onbekend voor hen. En nu mag je me geloven of niet.. ik heb met hen enkele keren herhaald RUSPE en KEVER... dan start je bij de rups, toon je nadien de slak en de spin, ga je weer naar de rups, vraag je welk dier is dit en dan zijn ze het al opnieuw vergeten! Lorriane zei: verstaans jy my nou???
Ik zei dat ik haar al eerder verstond, toen ik die 3 maand laatst hier was, was dat ook al een probleem. ik weet echt geen antwoord om haar te helpen... blijven herhalen op allerlei manieren, tekenen, schilderen, tonen, springen, dansen... alles maar dat doet ze en het werkt nog niet :-( zo jammer...

In de namiddag kwam Cornel me halen, we reden  naar Waterfront in Kaapstad om mijn souvenirs te kopen. Waterfront is enorm veranderd! Vroeger was dit een hangar met heel veel stalletjes met veel Afrikaanse spulletjes... nu is het een heus winkelcentra! Ik heb er gevonden wat ik zocht maar het is wel heel duur geworden!

Ik kocht er ook heel leuke krijten. je kan ze op stof, muren, papier, alles gebruiken om te kleuren en het is meteen droog en het gaat er niet meer af! We mochten het uittesten bij het standje! Ik hoop dat ik ze in België ook ergens kan krijgen, heb een malletje van een Zebra erbij gekocht. Nu kan ik een zebrakussen ofzo maken thuis :-) weeral knutselwerkjes om te doen :-)

Na Waterfront ben ik met Cornel nog gestopt bij Marinda! Leuk weerzien maar we hadden niet veel tijd, het was al laat en we moesten nog gaan braaien (BBQ) doen bij Cornel thuis. Marinda schrok enorm dat ik voor haar deur stond :-) We hebben lekker gebabbeld over wat ik nu doe en hoe de studenten dit jaar gewerkt hebben..

Hop snel naar Cornel, lekker kaas aperitief met wijn en nadien braai... HMMM het was lekker. leuk om het hele gezin nog eens bij elkaar te hebben en Juno, haar hondje te zien :) ze hebben nu ook een kat nugget ! hihi Op het einde van de avond was ik enorm moe... blij dat ik in bedje lag!
Morgen voorlaatste dag...

Nathalie

Dinsdag 28/07

Voorlaatste dag en ik heb me helemaal overslapen! het was 20 voor 8... geen auto te zien... Ai Ai Verosca zal toch nog niet doorgereden zijn? Ik maak me als een wervelwind klaar... had mijn wekker gezet om half 7 want ik wou nog douchen, mijn haar moest dringend gewassen worden!!! Het zinde me niet maarja kon niet anders, kon het ook niet snel afspoelen want er is geen slang aan de douchekop... je bent verplicht er helemaal onder te gaan... en verosca komt om half 8 en het was al 20 voor!

Uiteindelijk heb ik nog tot 10 na 8 staan wachten... had ik dat geweten kon ik dus wel douchen... mja...t'is nu maar met een vettig kopke haar naar school :-) op zen afrikaans! Vandaag ging ik naar het dorp in Klapmuts. Ik was enorm nieuwsgierig! Ik hou er niet van een organiseerde touristentoer in de townships te doen.. we gaan niet kijken naar dieren in de zoo.. dit zijn mensen... komen ze bij jou ook binnen loeren ??? neen hé? Dus daar ben ik absoluut tegen... Vandaag is dus anders, ja je gaat kijken, maar niet naar hoe de mensen leven, maar naar hoe Dora en haar collega's daar werken. Daarvoor ga ik, ondertussen zie ik wel de erbarmelijke omstandigheden maar het is niet daarvoor dat ik hier ben.

Mijn eerste huisje dat we bezoeken is een normaal huisje, ik hield van de kleur waarin het geschilderd was, appelblauwzeegroen! een oma en 2 kindjes zaten binnen. Dora en haar collega gaan meteen aan het werk, ze gaan op de mat zitten in de woonkamer en knutselen samen met het gezinnetje een rupsje :-) Met daarin de naam van het kind geschreven. Oma krijgt ondertussen tips zoals bijvoorbeeld. Wijs je kind links en rechts, benoem de kleuren wanneer je speelt. De kindjes hadden 5 plastic speelgoedjes en eigenlijk kon ik al niet goed meer zien welke kleur de speelgoedjes hadden, ze zagen zo zwart... maja deze hebben op zen minst nog 5 plastic dingen...
De tv stond op in het huisje, als ik daar een half uur moet naar kijken word ik gek. Sneeuw sneeuw en nog een sneeuw... je ziet wel het programma maar vol sneeuw..

Nadat het rupsje geknutseld is en opgehangen aan de muur maken ze nog een puzzel van 6 stukken, het gezicht van een kindje. Zonde om te zien maar oma kon hem met moeite maken, de haren lagen helemaal verkeerd. Maar ze is op zen minst wel bezig met het kind, dat is leuk om te zien dat ze samen plezier maken. nadien gaan we weer verder.

We stoppen bij een huisje waar een jonge mama woont van 17. Ze heeft een kindje van 2 maand oud. De schattigste baby! Ze leren haar om met haar kind te praten en oefeningen te doen... kiekeboespelletjes spelen.. eigenlijk alles wat voor ons vanzelfsprekend is, wat in onze natuur zit... maar deze jonge vrouw had dit nog nooit gezien. Ze moet het echt leren. Nadien gaf ze het kind borstvoeding en Dora zei dat ze moest zingen voor haar kind. Er kwam geen geluid uit het meisje en ik verdedigde haar meteen. Je kon duidelijk zien dat ze beschaamd was... en ik verstond haar volledig. Hallo? Een blanke in je huis, wat op je vingers staat te zien terwijl je borstvoeding gaf, zelfs ik werd er ongemakkelijk van.. niet dat dit iets is om je over te schamen maar kom het blijft iets intiem vind ik. Nadat ik het tegen het meisje zei dat ik haar helemaal begreep en dat ik me ook zou schamen begon ze na een tijdje wel met haar kind te praten en te zingen... zachtjes maar het was er :-)
Ik wens haar nog veel geluk en nadien stappen we verder...

We gaan naar de achterste huizen... dit zijn geen gebouwen meer maar golfplaten huisjes. Sommigen van die huisjes zijn best nog mooi gemaakt en leuk ingericht ook al hebben ze weinig. Je word hier echt wel met je beide voeten op de grond gezet. Het is erg om te zien maar ik zie tegelijkertijd ook veel mensen die gelukkig zijn! En ik schrik er van hoe proper de meeste huisjes zijn... je ziet wel dat ze moeite doen. shacks noemen ze hier in zuid afrika. We gaan in een shack binnen en het meisje dat er woonde begon meteen haar zetels recht te zetten, ze was duidelijk beschaamd dat ze door elkaar stonden maar verder was haar 'huisje' netjes. maar we hebben net hallo gezegd, we hebben niet met het kind gewerkt wat ik een beetje jammer vond.

We lopen verder door de straat, of beter gezegd de modderpoel. De varkens voelen zich hier op hun best! Wow! Zo grote varkens... Je moet zeker bij mijn foto's gaan zien straks. Ik heb mijn fototoestel niet mee genomen net mijn gsm... ik wou niet zoveel foto's nemen. Jammer voor jullie maar ik vind dit enorm onbeleefd... Dora zei heel de tijd neem een foto van dit en van dat dan kan je het laten zien in België maar je voelt dat de mensen zich schamen en dat is nu het laatste wat ik wil bereiken! Dus ik zei dat het OK was, dat ik het zie en dat die beelden al voor altijd op mijn geheugen zullen gegrift zijn. Ik hoorde achteraf dat Dora geen vakantie had tijdens de school... had ik dat geweten had ik al een week kunnen gaan helpen in het dorp!!! Ik heb alleszins al een nieuw project voor mezelf gevonden. Als ik nu weerkom wil ik mee de werkvloer op en samen met Dora de ouders helpen met hun opvoeding. Ik ben enorm onder de indruk van wat ze doen en ze proberen echt wel te helpen. Hun hulp hier wordt enorm geapprecieerd want overal in de straten hoor je Dora haar naam roepen.
De kinderen zwaaien al van ver... Weet je wat hier super zou zijn? zo'n school op wieltjes zoals in Peru.... Als ons boek ooit een bestseller wordt kan dit misschien ooit 1 dag dan zou ik dat geld gebruiken om hier een project te starten... maarja.. dan moet hij natuurlijk nog goed verkopen... :-( en er zijn boeken die gelijk met ons zijn uitgekomen en nu al aan hun tweede druk bezig zijn... jammer genoeg wij niet...

we zijn ook nog bij een Xhosa mama geweest. Ze woont alleen met 2 meisjes, van de vader was geen sprake. Ze had een groentetuintje achter haar huis. ze had niet veel in haar huisje staan. een tv, 1 stoel een fornuis en wasbak en 1 kast. ze had nog een kamer maar de deur stond op een kier, daar lag alleen een mat in... ik hoop maar dat achter de andere deur op zen minst een bed stond. We maakten ook hier het wormpje en met het jongste dochtertje maakten we handafdrukjes met verf. De jonge mama genoot er van om met haar kinderen te knutselen. Tja... als je geen gerief hebt om te knutselen kan je ook niets maken hé... dat vind ik wel jammer. Ze helpen ergens wel maar als Dora en haar collega er niet is, wat moet de mama dan? wat met steentjes spelen met haar kind?? Je moet al heel creatief zijn om met niets iets te beginnen, en als je dit nooit gezien hebt vroeger hoe kan je dit dan zijn??? creatief worden is niet makkelijk...

Ik genoot er echt van om door de straten de rondwandelen. Ja, er staan schrijnende huisjes, maar ook heel leuke en originele. Zo was er een huisje die bloembakken had gemaakt met autobanden en zo een heel perkje had aangelegd. In 1 shack zijn we binnengegaan en in zijn tuintje stond een enorme palmboom. Het huisje was nog niet de helft van onze keuken groot. En in het midden een gordijn waarachter er een bed stond. Voor mama, papa en de baby van enkele maanden oud. De papa zat op een klein krukje met een rastavriend. Je kon de weed duidelijk ruiken in huis, of hier daga genaamd. Ze zaten er een lekker dobbelspelletje te spelen... De papa nam me meteen mee naar de baby. daar stond ik dan in de man zijn slaapkamer... nooit in zijn leven zal daar misschien nog een blanke binnenkomen.. En eigenlijk vond ik zijn huisje best gezellig! Vooral de palboom pal voor zijn deur :-)

Dit was het laatste huisje dat ik ben binnengegaan. Dora ging bij één van de winkeltjes in Klamuts een frisdrank voor me halen. Ze kwam terug met een grote fles cola. Ik dacht een blikje geen literfles :-) Toen we bijna aan de school waren passeerden we nog langs het sportveld. Daar stond een groepje te betogen. Ze waren van het ANC of beter bekend als de partij van Mandela. Er liep een schattig kindje rond, haar haren waren gevlecht met rood nephaar. Ze zag er zo koddig uit met haar pelsen tijgerjasje. Ze stond op haar moeders portemonnee te trappen. De papa, of dat denk ik toch, kwam hem oprapen en begon tegen me te praten want hij zag duidelijk dat ik interesse in het kindje had. Hij vroeg wat ik in Klapmuts kwam doen. Toen verduidelijkte ik alles en hij was meteen vol lof. Hij maakte meteen reclame voor de betoging van morgen. Het is eigenlijk een late Mandeladag. Maar het is eigenlijk heel de maand Mandelamaand. Hij keek naar mijn lichaam en verontschuldigde zich meteen, je moet niet verkeerd denken zei hij, ik heb voor jou een mooi t-shirt waar je zeker mooi zal in passen. Morgen delen ze Mandela t-shirts uit en ook koffie en gebak voor de mensen van Klapmuts. Hij hamerde er op dat ik zou komen kijken. Ik zei aan Dora dat ik dit morgen wel graag wil zien en dat ik wil helpen met uitdelen als dat kan. Ze gaat morgen haar collega sturen om me te komen ophalen en ik hoop echt dat dit doorgaat want dat wil ik niet missen!

Voor dat we de school binnengaan gaan we aan de overkant nog naar het ziekenhuisje kijken. Ik hoor ze elke dag namen afroepen want de mensen staan tot buiten te wachten om geholpen te worden. Sommigen komen 6u in de ochtend aan en worden pas om 10u geholpen.. ik kan me dit moeilijk voorstellen als je doodziek bent en je moet 4 uur wachten eer ze je helpen! bij ons zagen ze al na een kwartiertje wachten dat het te lang duurt. We komen bij de wachtkamer voor de baby's! Lieve help!! wel 30 mama's zaten er in de zaal te wachten! 1 van de mama's hadden we eerder die dag gezocht in het dorp. Mijn hemel, wat een mooi kind had zij! Een jongetje, kleurling en blauwe ogen met bruin binnenin! Dit heb ik nog nooit gezien, prachtig kind!

Dan weer naar de school, ik heb ons boekje in het Afrikaans vertaald en eentje aan Dora gegeven ook. Volgende week is het thema insecten bij de ouderwerking en dan kan ze het boekje gebruiken om de dieren voor te stellen! Ik heb vandaag echt wel genoten om alles te zien en eindelijk te weten hoe de kinderen waar ik 3 jaar geleden les aan gegeven heb leven.

Zo dit was mijn dagje, thuis heb ik mijn valies gemaakt en ik heb eigenlijk nog veel plaats over :p toen zag ik dat mijn schoenen nog niet in mijn valies zaten... maar no problems dan nog is er veel plaats over! ik kan nog 10 kg wijn meenemen want ik heb maar 12 kilo bagage :D haha

Morgen laatste dag... zal weer moeilijk zijn op Klapmuts. Hopelijk is Verosca morgen op tijd dat ik de ochtendvergadering nog kan meemaken!

Bye!
Nathalie (kijk naar de foto's)
 


3 opmerkingen:

  1. Morgen zeker iemand overtuigen om je naar winkel te brengen zodat je eindelijk kunt printen. Anders allemaal verloren moeite.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Of hoe verwend we allemaal wel niet zijn.... natuurlijk makkelijk gezegd terwijl ik hier op de pc zit die opgeladen is en het licht boven de tafel brandt... de wasmachine draait, de radio opstaat en de frigo en vriezer goed gevuld zijn... Het zou idd es goed zijn dat iedereen es meemaakt wat die mensen daar allemaal als vanzelfsprekend vinden of er toch leren mee leven. Voor de rest pak je dat daar goed aan... Kindjes met een andere juf zijn uitgelaten, dat blijkt... als je vandaag terug in de klas staat hoop ik dat ze onthouden hebben wat ze gisteren zeiden ;-) En ik hoop ook dat Charlene er door is.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kijk uit naar nog wat fotomateriaal��

    BeantwoordenVerwijderen