the story has not ended yet!

Zaterdag 11/07
De zenuwen beginnen lichtjes te komen... vliegstress?... nochtans de wereld is zoveel mooier van daarboven! Dus langs de andere kant kan ik niet wachten om te vertrekken! Morgenvroeg 6.15u stap ik op het vliegtuig richting Amsterdam, onze noorderburen eerst een bezoekje brengen en om 10.00u richting Kaapstad. Als alles goed gaat zal ik tegen de late avond in Kaapstad landen rond 21.15u.
Ziezo al een klein postje, vanaf maandag mag je elke dag een verhaal verwachten! Nu nog snel de laatste spulletjes inpakken...

Groetjes,
Nathalie x
Zondag 12/07eindelijk is het zover, om kwart voor 4 ging de wekker af... klaarmaken laatste spulletjes in de valies stoppen en hop naar Zaventem. Het heeft niet veel gescheeld maar ik was toch nog net op tijd in de gate... wie wil parkeren in Zaventem volg de groene bordjes en niet de gele! Want dan kom je op de kiss & fly terecht en dat wilden we niet :-)

Alweer traantjes bij het afscheid... dat is toch altijd moeilijk voor mij. Maar kom eens de controle door was ik getroost. Nog snel even naar Heleen gebeld mijn collega die ook op reis vertrok. Doordat ik wat te laat vertrokken ben heb ik ze niet meer gezien. Jammer, maar dat komt nog wel als ik terug thuis ben.

In de gate zat ik te wachten tot ik daar opeens iemand bekend zag lopen... ik kon alleen niet meteen zeggen wie het was. De man en de vrouw kwamen de stoel naast mij zitten... als ik niet mis was dan was het Kevin Van Der Perren. In de bus googlede ik hem snel en ja het was hij! Hij zat de stoel achter mij op het vliegtuig naar Amsterdam. waarschijnlijk vertrok hij op reis ofwel naar een schaatswedstrijd natuurlijk want hij moest in Amsterdam nog een vliegtuig nemen. Ik doolde nadien wat rond in de haven van Schiphol..

Ik was geland rond 7u en mijn vlucht naar Kaapstad ging maar op om 10u. Van al dat winkeltjes bezoeken kreeg ik honger en ging een broodje gaan eten. Ik zat aan een tweepersoonstafel. Nog niet eens aan mijn broodje begonnen kreeg ik de vraag van een 2 mannen of ze er mochten bij komen zitten. naast mij was nog een tafel vrij waar een oudere man aan zat. toen ik zei dat het geen probleem was splitsten ze zich op en zetten zich aan de tafels. ik was net druk bezig wifi verbinding aan het zoeken toen ik de man rechtover mij hoor zeggen tegen zijn vriend, net een date!

Ik had de mannen eigenlijk nog niet aangekeken en nu durfde ik zeker niet meer opkijken. Kort daarna moest ik wel want hij kwam me servetjes brengen! Haha.. toen zijn we aan de praat geraakt, deze twee mannen kwamen van Texas. Mike en Hank. komisch duo als je het mij vraagt. Ze kwamen golf spelen in Schotland en nadien nog een beetje rondkuieren in Amsterdam. Ze waren onder de indruk van mijn verhaal. Alleen naar Afrika? wauw! :D haha ik ben hier niet alleen hé aan Afrikaanse vrienden en vriendinnen geen gebrek.

Dus na de leuke babbel vertrok ik naar de gate om mijn vliegtuig zeker niet te missen. Ik kwam net aan toen de boarding begon. lekker makkelijk! alleen zag ik niet goed welke rij nu voor ons vliegtuig was. Ik was niet alleen een meisje naast me sprak me aan of we in de juiste rij stonden. Ik hoopte van wel zei ik :) ze heet Camilia een spreekt Frans maar ook Engels. Ze zat in de business class dus ze mocht de rij voorbij gaan. Toen ik het vliegtuig opstapte liep ik haar voorbij. Ze sprak me opnieuw aan en vroeg mijn mailadres, misschien konden we elkaar nog eens ontmoeten in  Kaapstad zei ze. Ik voeg haar toe op facebook en dan zien we wel.

Ondertussen had ik mijn plaatsje gevonden op het vliegtuig. Ik zat nog maar net neer of er begonnen 2 mannen te ruziën over handbagage. Ik zag de ene man een koffertje smijten in een andere cabinebak.. de andere werd daarom kwaad want het was zijn koffer. Natuurlijk zat die koffer in de verkeerde cabinebak waardoor de andere man geen plaats had voor zijn koffer.  Het geeft hem wel niet het recht zomaar een koffer met harde hand weg te gooien. Voor het spelletje goed en wel begonnen was stonden ze letterlijk neus tegen neus te schreeuwen tegen elkaar. Ze zagen mij met grote ogen kijken en nadien in de lach schieten... wat hen tot bedaren bracht. Kennelijk begrepen ze mijn reactie niet maar komaan? 2 volwassen mannen die ruzie maken over een stomme handbagage die in de verkeerde bak ligt. We staan op het punt te vertrekken naar een land waar sommige mensen elke dag moeten overleven en dan vinden zij het nodig om elkaar bijna een mep te verkopen voor een plaatsje voor hun koffer? Ik vond het zo belachelijk dat het grappig was...

ondertussen wachtte ik af wie er naast me ging komen zitten. er waren nog 2 stoelen vrij... er kwam maar 1 iemand opdagen een jongen maar hij was niet echt sociaal we hebben de hele vlucht niet gepraat. tussen ons in zat niemand, dat was lekker makkelijk :-)

Toen we bijna in Kaapstad waren ging de zon onder.... ik heb nog nooit zo'n mooie zonsondergang gezien! echt prachtig, ik kan de moeite doen om het te beschrijven maar zelfs dan kunnen jullie het zich waarschijnlijk nog niet voorstellen!

En dan zag ik de lichtjes van Kaapstad, even mooi als de zonsondergang vanuit de lucht. Tijd om aan het avontuur te beginnen!

Maandag 13/07
Net een zalig nachtje achter de rug. Charlene had voor mij het bed al opgewarmd met een elektrisch deken. Want ja het is hier echt wel koud... ook al schijnt de zon buiten! Ik werd deze ochtend al verwelkomd door Maria de poetsvrouw. Een vriendelijke vrouw, ze vroeg of ik hier ver vandaan woonde... Ja heel ver! :-) Vandaag staat er niet veel op het programma, ik heb mijn valiezen uitgepakt en wat ontbeten. Ik heb blijkbaar misbegrepen maar de kinderen hebben hier nog een week vakantie. Er is wel opvang op de school want Charlene ging vandaag en morgen werken. Misschien dat we deze namiddag eens langs Klapmuts rijden er is heel veranderd zegt ze en ik ben benieuwd. Voorlopig nu nog een beetje rusten van de lange vliegreis. vanavond post ik meer!

zo lekker thuis voor, jawel, het kacheltje :-) brrrr... ik heb de winter in Afrika duidelijk onderschat :-D
maar we overleven het hier wel! Charlene kwam thuis rond een uur of 2 en toen hebben we lekker koffieklets gehouden over de verschillen in de scholen. Nadien zijn we naar Stephen gaan kijken, hij speelt meerbal. En nu denken jullie wat is dat? Wel vertaald, squash ;-) hij kan er aardig wat van!

Nadien terug naar huis om lekker te eten en wat op ons gemakje bij praten. Morgen ga ik denk ik eens wandelen met mijn  nieuwe huisdieren. Achanti, bella en Tokki :D 2 honden en een kat!

slaapwel x
NathalieDinsdag 14/07

De tweede volle dag in Afrika… alweer heerlijk geslapen. Het was toch wat moeilijk om uit mijn bed te komen, onder de dekens was het lekker warm :-) maar het is me gelukt. Ik heb wat ontbeten… daar had ik al wat voor, ik had het vuurtje aangezet en had nog een pot choco in de kast gevonden. Ik dacht hmmm, nutella maar hij was hard van de kou dus ik had hem voor het vuurtje gezet. Toen ik wou kijken of hij al wat smeerbaar was, was ik net op tijd! Het deksel is beginnen smelten… typisch iets voor mij. Na mijn ontbijt ben ik aan het werk gegaan. Ik heb voor Charlene alfabet kaarten gemaakt. Ze wilde deze graag in het Engels hebben omdat ze een Engelstalig klasje heeft. Alleen vond ze deze niet op het internet in kleine letters. Ja, hier leren de kleuters al meteen in kleine letters schrijven en niet in blokletters zoals bij ons. Dus ging ik aan de slag, ik downloadde het Afrikaanse schrift op internet want dat moet volgens een methode zoals bij ons. En ging toen aan de slag. Het ziet er zo  uit. 

nadien heb ik nog kaartjes gemaakt voor de kinderen om de juiste letter bij het juiste dier te zoeken en omgekeerd. Nu nog gaan printen en dan lamineren en ze zijn klaar voor in de klas op te hangen.
Ik heb toen wat eten opgewarmd van gisteren, lekker hoor pasta met gehakt. hmmm lekkere ovenschotel. En toen heb ik warme jas en sjaal aangetrokken om met de honden op de wijngaard te gaan wandelen. Ik dacht we gaan naar rechts… geen goed idee… daar kwamen twee honden afgerend en we hebben meteen rechtsomkeer gedaan, blijkbaar waren mijn 2 bodyguards even bang. Haha… ze bleven ons niet volgen en dan zijn we maar de andere kant opgegaan. Hups, weer een hond, Achanti ging er meteen naartoe en ik zag dat dit een vriendelijke labrador was, de honden kennen elkaar. Dus dan maar met ons viertjes op stap in plaats van met drie. Molly is de naam van de hond van de buren!

Wat is het hier prachtig om te wandelen! Overal waar je kijkt wijnstokken en op de achtergrond prachtige bergen. Elke plas dat ik tegenkwam moesten de honden natuurlijk verkennen en wat hadden ze plezier, kletsnat. Bella week niet van mijn zijde af, ze liep mooi naast mij en af en toe kwam ze zeuren om een stok weg te gooien :-) stokken genoeg want ze zijn hier aan het snoeien op de wijngaard! Moet prachtig zijn hier werken, ik zou in mijn vingers knippen denk ik, want ik zou meer naar de bergen kijken dan naar de takken aan de bomen…

In het naar huis gaan zag ik dat er op de bergen in de verte sneeuw lag op de toppen! Jaja sneeuw in Afrika. Is moeilijk te vatten hé? Ik had me goed ingeduffeld maar kreeg het wel heel warm, de zon schijnt en had mijn dikke jas en sjaal eigenlijk niet nodig.


Na een uurtje wandelen kwamen we terug thuis. De honden zijn uitgeteld… ik wachtte nog even voor Charlene, ze kwam bijna thuis. Vandaag kwamen er bij haar op school Nederlanders langs. Ze heeft over me verteld en ons boek laten zien van de kriebelwiebeldieren. Ja, er wordt hier ook volop reclame gemaakt voor het boekje! De Nederlanders waren naar het schijnt heel enthousiast. Ze hebben de titel en de uitgeverij en de lestips gefotografeerd om nadien thuis op te zoeken. Ze zullen het zeker vinden want ons boek is ook bij hen te koop maar dat wist Charlene nog niet anders had ze het hen kunnen vertellen. Morgen komt Verosca mij halen en gaan we wat shoppen en waarschijnlijk ook wijn gaan proeven in Stellenbosh. Ik denk dat deze week wijn wijn en nog eens wijn zal zijn :-) gelukkig dat ik dat leren drinken heb via Katrien en Frank en mijn papa de wijnmakers in spé… zal hier maar wat tips vragen voor hun toekomstige wijn! Wie graag al eens een wijntje proeft van Anura kan terecht bij Albert Heijn! Anura chardonnay. Er staat een kikker op de fles.


Hmmm… de wijntjes waren heel lekker bij Anura. We kregen ook verschillende kaasjes en dopsausjes met koekjes. Alles was om te lekkerder! Om je vingers van af te likken. Jaja ik maak jullie graag jaloers! Hihi… Na de wijnproeverij zijn we nog een koffie gaan drinken. De wijngaard op Anura is volop in ontwikkeling. Ze zijn nieuwe gebouwen aan het zetten en hebben ook al nieuwe ingang gemaakt, het ziet er allemaal prachtig uit! 3 jaar geleden was hier een grote zaal waar je feesten kon vieren. Die zaal is nu omgebouwd naar een plaats om bier te drinken en je ziet de brouwerij. Echt heel mooi. Dit weekend gaan we bier proeven en dan zal ik zeker wat foto’s nemen om het met jullie te delen! Wie ooit naar Kaapstad komt zakt best eens af naar deze mooie wijnplaats.

Nadien ben ik met Stephen een Afrikaanse simkaart gaan kopen. Dan kan ik hier de juffen bereiken zonder dat we ons allemaal blauw betalen aan verzendkosten van berichtjes. Ik ging in de winkel airtime (belkrediet) kopen, ik vraag in het Engels hoeveel rand ik op mijn telefoon kan zetten. De vrouw achter het loket kijkt naar mij of ik chinees praat… dus ik probeer in mijn beste Afrikaans toen sprak ik denk ik Japans want ze keek nog vreemder… heb het haar dan toch kunnen duidelijk maken dat er geld op mijn telefoon moest. Amai… thuis heb ik naar de juffen gestuurd. Morgen komt Verosca mij halen en gaan we shoppen. Dikke truien zoeken
:-) het is buiten wel OK hoor, in de zon overdag. Maar in de ochtend en de avond is het heel koud. Ik heb ook met Cornel gestuurd en die ga ik morgen bellen om af te spreken! Ik kan niet wachten tot morgen, het weerzien van de juffen zal emotioneel zijn denk ik. Toch voor mij!

lekker slaap en morgen weer een nieuw verhaal.
Nathalie x

P.S. als jullie willen meegenieten van de wandeling check mijn pagina: nieuwe foto's!


woensdag 15/07Ok vanaand gaan dit in het Afrikaans wees, op versoek van Ludwina ;)
In die oggend het ek besluit my te gaan stort... toe het ek gesien die krag was af... dis nie lekker nie, nie warm water nie... ek weet nie hoe jy hom moet opset nie... ek het gewag en toen spring die krag vanself op. lekker stort geneem. Toe het ek nog 'n beetjie gewerk vir Charlene en gewag vir Verosca om my te kom oplaai.

Ons gaan Stellenbosch toe vandaag en ons het lekker inkopies gedoen. toe ons in Stellonbosch aankwam het ek gesien die verkeersligte het nie gewerk nie... hoe kom dit? vraa ek vir Verosca. Sy sê dis besparing in Suid Afrika. So by elke stad gaan die krag af vir 2 ure. Nou es ons jammer dit es net by ons als ons gaan shop… ek was baie hongerig en ons het gesoek om te gaan eet…

Nou is daar nie ’n plek gewees nie waar jy kan warm kos kry nie! Net 1 stalletjie wat hotdogs het verkoop. So ons het besluit net ’n hotdog te eet. Dan gaan ons aan met shop. Ek wil net klere pas in ’n winkel maar die krag was nog steeds af. Die meissie sê vir my ek kan die klere pas maar dis baie donker in die aantrekkamer. Toe het ek net klere gepas met my lig van my phone aan. Dit is nou Afrika, elke dag ’n nuuwe avontuur!

Verosca en ek het klaar gemaak met shop en gaan op pad huis toe. Ons het nog vinnig gestop by die wynplaas waar Verosca se mamma werk. Ek het daar 2 witwyn geproe en 2 biere, blond ale en amber ale. Baie lekker. Op die plaas kon jy ook sebra’s sien! Dit is net so pragtig!

Na die wynproe en die bierproe het Verosca my afgelaai by die huis. Ek het nog ’n beetjie geskype met my ouers en my oom, neef en niggie. 6u het ons naar Paarl gery want Stephen het Meerbal gespeel. Ek kan nie lekker kook nie so ek het besluit om Stephen en Charlene saam uit eet te vat. Ons het pizza gaan eet, ons het net ’n restaurant gesoek waar ’n groot kaggel was!!! Brrrr baie koud in die aand. So ons het gaan eet by ‘De Kelder’. My ouers ken dit want dit is regtoor die Bed & Breakfast waar ons het gelogeer. Ons het daar ook nog gaan eet!

So dis die storietjie vir vandaag in Afrikaans. Hoop julle verstaan dit ’n beetjie!

lekker slaap,
Nathalie


Donderdag 16/07koekoek! vandaag niet in het Afrikaans... maar heb straks wel wat snaakse (rare) woorden in het Afrikaans voor jullie ;) vandaag rustig dagje... ben pas laat uit bed gekomen want onder de dekens is het de warmste plaats van heel Afrika voor de moment denk ik! Deze ochtend meteen aan het werk gegaan voor het elektrisch vuurtje. Logisch dat ze moeten besparen in Afrika als de houtstoof niet brandt :D

Ik heb nog aan de letterkaarten gewerkt, ben ze nu ook in het Afrikaans aan het maken en ik maak ook kaartjes met de dieren naast elkaar. dan staat er bijvoorbeeld een koe, mier, schildpad. In het engels dus cow, ant, turtle... dan kunnen de kleuters kijken C for cow, A for Ant, T for Turtle. en dan vormen ze het woordje CAT. een spelletje dus om te leren spellen en de letters aan de dieren te linken.

Ik liet weten aan Belinda, juf in Klapmuts dat ik de kaarten ook in het Afrikaans maak. Ze was enorm opgewonden want de cursus die ze nu samen met juf Fiella volgt is over taal. En de kaarten die ik aan het maken ben is precies wat ze gaan moeten gebruiken op Klapmuts. Ik spaar hen dus nie heel wat kleurwerk uit want ik ga ze in kleur printen voor de school. ik weet tenminste dat ze hier iets gaan aan hebben en ze moeten het gebruiken dus, me happy :)

Toen ik de kaarten in het Afrikaanse alfabet aan het maken was stuitte ik toch op wat problemen...
de letters C, Q, X, Z vind je bijna niet in het Afrikaans... voor x zijn er maar 4 woorden in de woordenboek! en voor Z maar 9....

en ik wou persé diertjes want dan zijn ze allemaal mooi in dezelfde stijl, daar komt miss perfectionist! dus voor C werd het een chinchilla... voor Q een Queen by (bijenkoningin) voor X een X-ray vis (rog) en voor Z een Zombie want die stond ook tussen de plaatjes getekend in dezelfde stijl :p en hij is een beetje zoals een dier getekend. maar juf Belinda zei dat ze die letters eigenlijk nie aanleren in het Afrikaans omdat er geen woorden voor zijn...

Om Afrikaanse dieren te zoeken is het ook niet makkelijk. enkele grappige dieren in het Afrikaans:
voelstruis = struisvogel
krimpvarkie of ystervark = egel (die laatste is een egel met zo van die hele lange stekels)
padda = kikker
vark = varken
seekoei = nijlpaard
pikkewyn = pinguïn
naaldekoker = libelle
rinoster = neushoorn
tier = tijger
kameelperd = giraffe
haasie = konijn

tot dusver de Afrikaanse woordenschat. Vanmiddag is Cornel mij komen halen om koffie te gaan drinken en koek (taart) te gaan eten. ik heb worteltaart gegeten hmmmmmm zo lekker!!!! maar wel veel te veel, heb taart gegeten voor een hele week denk ik :-)  het was echt heel leuk om Cornel terug te zien! Ze is er jonger op geworden vind ik, ze zag er echt goed uit! We hebben heel veel bijgepraat en toen ze terug naar huis ging heb ik haar mijn prentenboek gegeven. Ze was zo blij, want nu kende ze een bekende illustrator zei ze :-) haha ben helemaal niet bekend maar kom, ze was toch heel blij met het boek en ze wil ook het tweede hebben... ik kan proberen om het op te sturen maar vrees dat hij niet zal toekomen. Alhoewel haar schoonzus in Nederland ook al boeken voor haar heeft opgestuurd.

Morgen geven ze veel regen zegt Stephen... bah, kijk er niet naar uit want het krioelt hier nu al van de duizendpoten overal. en die zijn niet zoals bij ons! dat zijn zwarte dikke wormen.. zal er eens foto van nemen... er zitten er nu 3 op mijn kamer, maar als het begint te regenen komen ze allemaal naar boven... waarschijnlijk een beetje zoals onze regenwormen... gelukkig zijn ze ongevaarlijk en heeeel traag. er zit al eentje 3 dagen bij het stopcontact en nu hij is welgeteld 1 cm opgeschoven. durf hem ook niet opnemen en buiten zetten :-) haha typisch ik...zolang het bij die beesten blijft is het goed!

Vanavond heeft de elektriciteit het om 17.00u nog eens begeven... pikkedonker.. gelukkig sprong hij om 18.00u weer op, ze waren blijkbaar goed gezind want normaal duurt het 1u30 tot 2u voor hij weer aangaat. Waren ze dat in België ook eens niet van plan? ze zouden het beter eens doen, want ik besef nu hoe een mens gesteld is op elektriciteit!!!! Morgen niets op de planning, alle juffen zijn druk bezig hun klas mooi te maken voor de school start. het is hier 3 weken vakantie geweest. En het is op zen Afrikaans, alles uitgesteld tot de laatste dag dus daarom hebben de juffen weinig tijd om mij te komen halen om iets te doen. Maar geen nood, ik weet wat te doen :-)

lekker slaapies en soentjie!
Nathalie


Vrijdag 17/07


regen regen en nog eens regen vandaag. pff... ik ben tot half 11 in bed blijven liggen... shame on me... heb wel op de laptop zitten werken vanaf half 10. de kuisvrouw zal ook gedacht hebben... vreemd belgisch meisje. maar t'is de enige warme plek in huis! om half 11 moest ik er wel echt is uit komen hoor.. dan maar verhuist naar de woonkamer voor het vuurtje. ik heb wel te doen met Maria, ze moet helemaal te voet naar het dorp en ik kan je verzekeren dat is ver! En dan nog in de regen en ijzige wind :(

ik begin ondertussen al wat gewend te raken aan de kou eigenlijk... mijn handen zijn altijd ijspegels. dus ik denk dat ik bijna klaar ben om te solliciteren voor Elza in de film 'Frozen' :-) haha
Vandaag nog wat verder gewerkt aan mijn kaarten voor Klapmuts. Ik denk dat ik veeel printwerk ga hebben. Zou beter al eens beginnen overschakelen naar zelf dingen tekenen en kleuren.

In de late namiddag is de dochter van Stephen toegekomen. Leuk meisje :-) ze is ook leerkracht maar voor graad 6 en 7. kinderen van 12 en 13 jaar dus. Ze is ook hockey trainster. Volgende week gaat ze op roadtrip met de hockeymeisjes. Het was lekker gezellig vanavond. Stephen had kaas van de wijngaard meegebracht en ook wijn. De stoof brandde :) en nadien heeft hij lekkere hamburgers gemaakt met frietjes. Jajaja papa, er zijn toch nog mannen die koken ;-) hihi

Morgen gaan we gaan shoppen, Charlen, Tracey en ik.. maar het is morgen ook nationale Mandela dag. dus gaan we proberen om ook iets voor het goede doel te doen. Iedere Afrikaan spendeert morgen 67 minuten van hun dag aan het goede doel. waarom 67min.? Omdat dit de celnummer van Mandela was. Wij gaan proberen naar een kinderziekenhuis te gaan om verhaaltjes voor te lezen en spelletjes te spelen met de kinderen. werkt dat niet dan is het plan B, hulp verlenen samen met het rode kruis. Ik hoop dat we kunnen meedoen aan de nationale Mandela dag! Mensen in België, voel jullie geroepen ;-) ik vind dit een heel mooi initiatief.. Nu als het niet doorgaat, ik ga de rest van mijn vakantie nog genoeg Mandela dagjes houden op de school.

Dora van Klapmuts heeft me gestuurd. Zij werkt bij Klapmuts en zet zich in voor de begeleiding van ouders. Ze wil me een dag meenemen naar haar werkveld. Want ze doen heel veel voor de ouders in de Township ook. Ze wil me laten zien wat voor werk ze verricht in de gemeenschap van Klapmuts. Ik hoop dat dit kan doorgaan want dan ben ik weer een stapje verder in de ontwikkeling van Klapmuts. Charlene vertelde me dat dit wel leuk zou zijn om mee te maken.

Zo dus veel op de planning, maar flexibel opstellen, nog niet alles is gerealiseerd.. :-)
lekker slaap daar in België hier tikt de regen op het raam...bij jullie nog de laatste zonnestraaltjes waarschijnlijk !
tot morgen!
Nathalie

Zaterdag 18/07

Nog nooit zo vroeg opgestaan om te gaan shoppen! 8.45u vertrokken we richting Canal Walk. Het grootste winkelcentrum van Kaapstad. Ik geef het altijd als voorbeeld van hoe Zuid Afrika lijkt... Canal Walk heeft zijn marmeren vloeren en bladgoud aan de muren... aan de overkant van de snelweg? de grootste Township... over twee verschillende werelden gesproken! Nu, ik heb lekker geshopt samen met Charlene. Wat warme kleren gekocht... We keken ook naar de rugby op het groot scherm tijdens het eten. Zuid Afrika tegen Australië... jammer, ze zijn verloren, nochtans hebben ze goed voorgestaan. Om Mandela dag te eren hebben ze allemaal het nummer 67 op hun t-shirt.

Wij gingen normaal ook 67min. iets doen voor Mandela dag maar vandaag laten ze geen vrijwilligers toe in het ziekenhuis omdat er dan teveel vrijwilligers op afstromen. Maar langs de andere kant, volgende week start mijn Mandela week, ik maak die 67 min. meer dan goed ;-) Toch, vond het een beetje jammer dat we op deze speciale dag niets speciaal hebben kunnen doen maar, t'is zoals ik zeg, ik maak het goed volgende week!

In Canal Walk zat een duif, ze was een pootje kwijt... ocharme, maar ze overleefde op de restjes dat de mensen lieten vallen. Nadien nog koffie gaan drinken bij mug & bean... nu zat daar een soort mus, ook een pootje kwijt! :o en dan kwam er een duif, was het nu dezelfde of niet? maar die was ook een poot kwijt! Is Canal Walk de opvang voor invalide vogels ofzo?? VREEMD...

OK nadat we moe waren van al dat shoppen zijn we rond 15.00u naar Chinatown gegaan. ik dacht dat ik daar wel een mooi hoesje voor mijn gsm zou kunnen vinden maar, mis gedacht.. alles wat je je maar kan inbeelden maar geen hoesje voor mijn gsm. heb dan maar wat spulletjes voor school gekocht. echt hele mooie lampionnen voor op te hangen in de klas in verschillende kleurtjes! Als ik ooit mijn eigen klasje heb tenminste ;-) en ook nog houten lettertjes voor in Klapmuts, ik ga een taalkoffertje maken! Chinatown was leuk, op naar huis want Stephen ging Braaien (afrikaanse BBQ)

Op de weg naar huis toe nog iets ergs gezien :-( Een mama gans liep helemaal in paniek over de autostrade, al haar kuikentjes waren plat gereden :-( Zo erg om te zien... ze bleef daar maar tussen de auto's kwaken maar haar kleintjes waren allemaal dood. Tracey schreeuwde in de auto want ze had bijna de mama gans mee! Mja, je kan natuurlijk niet zomaar stoppen op een autosnelweg want dan heb je zelf ongelukken! Maar toch erg om te zien....

Eenmaal thuis eerst nog wat met Bella gespeeld, ik had haar een stok gekocht om zo'n balletje weg te gooien. De bal is wel al helemaal kapot gebeten na 10 keer gooien. We moeten nieuwe kopen... en dan eindelijk braai, Hmm super lekker hoor! Lookbroodjes op zen Afrikaans is zoooooo lekker! En ribbekes :-) Het was alweer een gezellig avondje. We namen afscheid van Tracey en kropen daarna lekker onder de dekens. Morgen een nieuw dagje!

xxx Nathalie

Zondag 19/07Nieuwe dag. Ik stond om 9u op, maar had nog geen lawaai gehoord in huis. Ik dacht Charlene slaapt zeker uit. Om 11u nog geen Charlene te zien, Stephen kwam net thuis van zijn werk. Hij vertelde dat Charlene zich niet lekker voelde. Ze heeft heel de nacht niet geslapen. Haar lichaam doet overal pijn. Tegen de middag zijn we met haar naar het ziekenhuis gegaan. Stephen heeft mij afgezet in Stellenbosch, heb daar wat rondgelopen en winkeltjes gedaan, iets gaan drinken...

Toen Stephen me terug oppikte zei hij dat Charlene opgenomen is in het ziekenhuis. Ze heeft waarschijnlijk bronchitis maar ze wachten nog de bloedtesten af. Ik zit zo met haar in want ze keek er naar uit om naar Root 44 toe te gaan. Ik ben dan alleen met Stephen geweest. Leuk marktje, er was veel volk. Er stonden ook prachtige foto's te koop in heel mooie kaders! Echt zo eentje zou ik wel op mijn kamer willen maar de kader past jammer genoeg niet in mijn valies! Zo groot als de muur van mijn kamer denk ik :-) maar mocht er geen foto van nemen :-(  We hebben daar iets gegeten en nadien zijn we Charlene gaan bezoeken in het ziekenhuis, ze kreeg net haar kamer. Ach, heb zo met haar te doen, hopelijk is ze snel weer beter!

Na het ziekenhuisbezoek nam Stephen me mee op pad, we reden langs de Afrikaanse bergen, zo mooi zicht! ik zou er eeuwig kunnen naar kijken, en ik zou graag gaan wandelen in die bergen, het moet er prachtig zijn! Helaas zijn  er ook heel wat stukken bij dat afgebrand zijn deze zomer.... Op 1 berg is een piloot omgekomen tijdens het blussen met zijn Helikopter.

Stephen nam me mee naar de plaats waar Nelson Mandela is vrij gekomen... iedereen kent de beroemde plaats wel vanuit reportages en het bekende beeld dat hij zijn vuist in de lucht steekt voor zijn  volk! Er staat een heel groot standbeeld en ik ben natuurlijk op de foto gegaan als aandenken aan deze plaats die in geschiedenisboeken staat! Nadien reden we naar huis. Stephen nam me met zijn bakkie (auto) mee op de wijnboerderij helemaal tot boven samen met de 2 honden. Een prachtig uitzicht daar! Hij vertelde me dat als ze druiven plukken met zo'n 70 mensen werken op de wijnboerderij en een 3 tot 4 ton druiven plukken per dag! Gek hé...

Nu zit ik thuis, Stephen is spullen gaan wegbrengen voor Charlene en ik ga eindelijk mijn gemaakte prenten op de computer afprinten voor morgen. Het is wel nog een raadsel wie me morgen naar school zal brengen. Hopelijk geraak ik er en kan ik eindelijk iedereen weer zien!!!! Morgen kan het avontuur echt beginnen :-)

Oohja, tussen de foto's zie je ook gekleurde beelden staan... dat zijn vogelverschrikkers van een aardbeienboerderij :-) voor 1,50 euro krijg je een bakje en mag je zelf je aardbeien gaan plukken :-) leuk hé!

Kijken jullie ook eens op de fotopagina? ;-)
groetjes!
Nathalie

20 opmerkingen:

 1. Zal hier ook content zijn als ik eerste berichtje krijg dat je goed aangekomen bent en veilig op bestemming bent. Doe iedereen daar de groetjes. Mama xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Amuseer je...je hebt het verdient...laat ons via je blog maar mee genieten...ik ben alvast vaste klant ��

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En ik ben ook vaste klant, maar dat kon je wel denken he... ;-)
  Geniet er daar van! x
  Lud

  BeantwoordenVerwijderen
 4. elke dag vers van de pers literatuur hé Ludwina :D

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik lees dat ze je daar al veel te hard verwennen, dat wordt afkicken thuis :)
  heb je geen foto genomen van zonsondergang ?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Volgende post es volledig in het zuid afrikaans he, vind dat zalig om te lezen... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je bent het precies nog niet verleerd dat sappige taaltje.

   Verwijderen
  2. nee alleen de accenten nog wat oefenen :)

   Verwijderen
 7. Krijg heimwee als ik foto's zie van prachtig land

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je bent het precies nog niet verleerd dat sappige taaltje

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoe leuk is dat jong om zo dat verslagje te lezen. Ferm!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik zal voor u nekeer een cadeauke meebrengen hé :D waar ge zo blij mee gaat zijn als ge graag afrikaans hoort :p wa wilde? een jongen of een meisje? :D

   Verwijderen
 10. Ik zou niet weten op wat dat je het hebt dus kies zelf maar..dan heb je er misschien ook nog plezier aan..;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik hoop dat je morgen er in slaagt om tijdens mandela dag iemand gelukkig te maken

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Veel plezier morgen en hoop dat je iedereen morgen kan terug zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zalig om te lezen. Nog veel plezier daar! Grts Joyce en Koen

  BeantwoordenVerwijderen