Week 5

Maandag 18 maart 2013
Nu heb ik jullie wel héél lang in spanning gehouden. Mij  excuses voor het late posten van de blog maar het was een drukke avond. We zijn eerst in de winkel inkopen gaan doen. Het was geen gezellig shop momentje want dit weekend was er beetje vreemd voorval gebeurd in de bank.

Ik kan jullie dit maar beter vertellen voor mensen die ooit naar Zuid - Afrika willen reizen. We wilden gezellig marktje doen in Kaapstad zaterdag maar ik en Shana wilden nog geld afhalen. Daar stonden 2 mannen voor ons ook geld af te halen. Als zij klaar waren gaan we elk naar bankautomaat. Shana en Anthea bij elkaar en ik alleen. Ik steek mijn kaart in de automaat en opeens komt van achter mijn rug één van die mannen op toetsen drukken. Hij vertelde me dat ik nu klaar was om geld af te halen. Ik bedankte hem vriendelijk en bleef hem aankijken tot hij weg ging. Toen heb ik zo snel als ik kon op annuleren gedrukt en kaart terug weg gestopt. Hier dan maar geen geld afhalen dacht ik. Want ik vertrouwde het hele boeltje niet.

Ondertussen was een andere man ook bij Shana en Anthea 'aan het helpen' ik was te laat bij de zaak en had niet meteen door wat er gebeurde. Ook de andere 2 meisjes niet.. Het leek alsof de automaat de kaart had ingeslikt maar dat was niet zo, de man had ze al lang in zijn mouw ofzo laten glijden, god weet hoe hij dit heeft gedaan. Shana haar kaart is weg en ook haar geld. Heel jammere zaak... Dit had niet mogen gebeuren maar iedereen was er zo van overtuigd dat de kaart in de automaat zat dat we niet meteen naar cardstop hadden gebeld. Shana kreeg in het winkelcentrum dus het slechte nieuws dat haar geld gestolen was.

We hebben deze avond pv laten opstellen bij de politie en dat heeft meer dan een uur tijd in beslag genomen. Dat is toch altijd wat in andere landen. We doen ons hele verhaal tegen één van de politiemannen en dan zegt hij op droge toon: 'ah ok, jy kan wacht myn shift is klaar, ulle kan straks vraag aan andere man'
Dit kon hij geen 5 min. eerder zeggen??? Na lang wachten en treuzelen hebben ze ons dan toch geholpen en hopelijk gebeurt er nu ook iets mee, maar dat betwijfelen we.

Ondertussen luisterde ik ook mee met het verhaal van een toerist die ook bestolen was. Blijkbaar betaal je hier zelfs op restaurant niet veilig met je kaart. Ze foefelen met de bakjes waar je je kaart moet in stoppen, toetsen bedrag in. Jij geeft code en dan komt er op dat de kaart 'zogezegd' blokkeert. Ze halen een nieuw bakje want dat bakje is dan 'zogezegd' kapot en jij betaalt opnieuw bedrag. Ondertussen is er veel meer geld van je rekening dan je zou willen want die toerist was voor omtrent 1100 euro bestolen. Enorme bedragen dus... That's Afrika, ons moet op onze hoede wees!

Nu, jullie willen heel graag wat goed nieuws horen ook hé? Wel, toverbos was FANTASTISCH!!! De kleuters hebben echt goed mee gewerkt en voor het eerst heb ik het gevoel gehad dat de kinderen hier toch fantasie hebben. Anthea is zo lief geweest om me hier en daar wat te filmen en JA jullie kunnen dit binnenkort bekijken :-) Ik neem jullie dus allemaal mee naar toverbos toe! Jullie gaan wel nog wat geduld moeten hebben want internet is hier niet zoals het moet zijn. Ik betaal hier al internet uit eigen zak om jullie elke dag op de hoogte te kunnen houden van mijn avonturen.

Ik had dus 5 kindjes mee genomen, want wegens lijm te kort had ik nog geen extra poppen kunnen maken.
Ik nam 2 sterke en 3 zwakke kinderen mee. Ik vertelde hen dat we naar toverbos gingen, ze hadden geen idee wat ze zich hierbij moesten voorstellen. Toen ik het gordijn open deed en de kindjes binnen kwamen keken ze vol verwondering naar de toverbos muur... We gingen op het grote deken zitten 'het toverbosplein' ik startte met de kinderyoga, we maakten onze lichaampjes wakker en keken rond of we vreemde dieren zagen. En ja hoor, een loliefant, een reënboogperd en een fleeuw kwamen vandaag aan bod. We deden eigenschappen van de dieren na. We vlogen door toverbos, begroeten elkaar via onze lange olifantenslurf en brulden zoals een fleeuw... Bij het brullen zoals een fleeuw moest ik wel moeite doen want de kinderen zijn hier heel geremd, ze durfden gewoon niet te brullen. Ook al deed ik het eens voor. In België zou je al moeite hebben om de kinderen terug stil te krijgen. In ieder geval ik heb hen niet gepusht om verder te doen, ik heb wel even geprobeerd maar als ze niet wilden was dat ook goed voor mij.

Nu we alle gekke dieren na hadden gedaan en een beetje beweging achter de rug hadden, konden we de echte dieren van toverbos ontmoeten. Elk kind mocht een pop nemen, ik begon om het voor te doen. Ik nam de vogel en ik zei: 'hallo, ek is groot voël, wie es jy?' Toen nam Aidren de haai, hij zei: 'hallo, ek is haai, wie es jy?' zo namen alle kindjes een dier naar keuze. We waren nu klaar om de toverspreuk van het toverbos te zeggen: 'hokus pokus pats, ek wou dat ek in towerbos was!' de spreuk zeiden we eerst stilletjes en dan heel luid. We waren nu in toverbos. Grote vogel vroeg aan de dieren hoe ze zich vandaag voelden, wat wilden ze aan grote vogel vertellen? Haai begon, hij had lekker gezwommen in warm water. De kikker had lekkere pizza gegeten en de giraffe had genoten van het zonnetje. Na wat vertellen mochten de kinderen onder de paddenstoelen gaan zitten en een beetje spelen. Grote vogel observeerde de spelletjes van de kinderen.

Er kwam niet veel meer uit de kinderen dan 'hallo, hoe gaat het?' Bij de 2 jongens, de leeuw en de haai, ging het er wild aan toe, zij waren al meteen aan het vechten. Dit was wel mooi om zien dat ze toch eens met elkaar speelden want deze kans krijgen ze in de klasjes zo goed als niet, alles is zelfstandig en iedereen moet stil zijn. Met de poppen konden ze zich nu uitleven. Grote vogel kwam af en toe mee onder de paddenstoel om te vragen of iemand hem iets moest vertellen enz... Daarna gingen we terug naar toverplein toe, we bespraken in groep wat de dieren met elkaar hadden gedaan. Vonden ze toverbos leuk? Willen ze nog terugkomen ? En ja hoor, de kindjes willen heel graag weer naar toverbos toe!

De eerste stappen zijn gezet! Morgen nieuwe kindjes en volgende week gaan we stapje verder, ik bied dan speelgoed spulletjes aan die de kinderen mee in hun spel kunnen gebruiken. We gaan dan ook wat verder in op wat de dieren 'thuis' hebben gedaan. Als afsluiter deden we de handpoppen af en zeiden we: 'ek was groot voël 'n nu es ek juffrou Nathalie' De kinderen namen dit perfect over, ik was terecht trots op hen!
We herhaalden de toverspreuk: 'hokus pokus pas, ek wou dat towerbos weg was!' En toverbos was weg...

Het filmpje komt er zeker nog aan! Verder had ik vandaag ook interessant gesprek met de ICT leerkracht van Klapmuts. Niet enkel over ICT maar ook over de onderwijssystemen. Die man kijkt zo op naar het onderwijssysteem in België, hij wil dit ook in de kleuterklassen maar hij is niet bevoegd om zich te moeien met het werk van de leerkrachten want hij is geen officiële leerkracht. Jammer want ik vind hem heel compatibel om dingen aan te pakken, hij zit op dezelfde golflengte als ik qua denken en dingen hier willen aanpakken in Klapmuts. Nu, door het gesprek met hem heb ik besloten om toch maar eens stoutere schoenen aan te trekken en een gesprek aan te gaan met meneer Frans. Weliswaar beleefd! Ik ben nog steeds studente en moet daar niet gaan vertellen, dit en dat gaat fout... Maar ik zou toch graag aan meneer Frans vragen om de kleuters tijdens de pauzes buiten te laten spelen. De kinderen hebben hier zo nood aan!!!! Alle kinderen spelen buiten enkel de kinderen van graad R zijn verplicht binnen te blijven en hun met hoofdje op de bank te leggen... Dit is zo tegen de natuur. Kinderen hebben beweging nodig, moeten vrij kunnen spelen en dat wordt hen hier afgenomen. Er is een afgeschermde plaats waar alle kleuters met gemak tijdens de pauze naar toe kunnen, zelfs met speeltuin en al! Waarom dan niet? Morgen toch maar eens voorstel doen...

Zo, ik ben blij dat alles nu op rolletjes loopt met de projecten die ik uitwerk. Nu kan ik ook weer meer focussen op problemen in de klassen enz. Volgende week start ik overal met lesjes geven samen met Myoli, in  zo goed als elke klas! Dat wordt ook reuze fijn. Morgen ga ik dagje bij juffrou Fiella want juffrou Charlène is ziek. En woensdag is het farmyard, dan gaan de kinderen op school uitstap. We mogen waarschijnlijk mee van meneer Frans, dus ik ben  benieuwd hoe het zal zijn. Wel heel jammer dat er niet veel kindjes mee gaan maar ze moesten dan ook veel geld betalen. Elk kind moest 12 euro betalen voor het uitstapje en drankje en broodje inbegrepen. Maar 12 euro is veel geld voor de mensen van de Townships.

Vandaag hoorde ik dat de school een toiletvrouw wil om deze schoon te maken, ze zou daarvoor 20 euro op 1 week krijgen om elke dag het toilet te poetsen na elke pauze. 20 euro op een volledige week? Kunnen jullie je dat voorstellen??? Dat is 80 à 100 euro op een maand. Hard, maar het is werk voor de mensen van de townships en ze ontvangen zo'n initiatieven met open armen...

Groot verhaal vandaag, veel gehoord en gezien en weer veel geleerd.
Ohja, we hebben vandaag de kleine eekhoorntjes naar de dierenarts gebracht en de vrouw gaat er voor zorgen, ik hoop om de week mijn kleine Theodore en zijn zusje eens te mogen gaan bezoeken! Ik ga die 2 kleine wezentjes toch enorm missen, maar ik weet nu dat ze goede verzorging en goede thuis hebben.

Slaapwel,
x Nathalie


Dinsdag 19 maart 2013

Vandaag tweede dag van het project 'Toverbos' of 'Enchanted wood' en in het Afrikaans 'Towerbos'. Een project met vele vertalingen! Vandaag heb ik een hele dag in toverbos vertoeft. Juffrou Charlène was ziek en een hele dag observeren en hier en daar handje helpen bij juffrou Fiella was minder leerrijk dan sessies toverbos te geven. We zitten daar tenslotte dan met 3 juffen in 1 klas. Dus ik stelde voor om toverbos te geven voor de kinderen. Elk half uur wisselde ik. Per sessie gingen 5 kindjes met me mee. Ik zou er liever 6 zien maar ik heb nog steeds geen lijm om de poppen af te werken. Op zijn Afrikaans hé, alles gaat hier traag.

Nu 5 kindjes is beter dan geen kindjes denk ik dan. Ik denk dat ik in totaal zo'n 4 of 5 sessies gegeven heb. Ik moet morgen met juffrou Fiella alle namen op schrijven van de kindjes die al geweest zijn want anders gaan we het overzicht verliezen. De sessies waren vandaag niet bij alle groepjes een succes. Soms gaf juffrou Fiella me teveel zwakke kinderen mee en moest ik echt mijn best doen om hen toch maar iets te laten zeggen. Ik wil de kinderen hier niet in pushen want dan krijgen ze onveilig gevoel. Als ze niets wilden zeggen was dit goed voor mij en gingen we sneller over naar de volgende stap = Zelfstandig spel onder de paddenstoelen. De kindjes zitten dan per 2, 3 of alleen onder een tafeltje en spelen hun spel. Ik had hen vandaag ook al wat speelgoed aan geboden. Ik zag een kindje eten klaar maken en haar dier eten geven.
Er was ook een kindje die zijn dier verzorgde, hij vertelde aan grote vogel dat hij ziek was en verzorging nodig had. De kinderen beginnen wel al op gang te komen, als ze eenmaal allemaal een sessie achter de rug hebben zal de stap snel gezet zijn om dieper door te vragen.

Bij Anthea was het vandaag al een beetje gelukt. Haar kinderen zijn ouder en op een gegeven moment begon een kind met ander dier te vechten. Anthea vroeg waarom het dier vocht, het kind antwoordde met zijn pop: 'Dat gebeurt thuis ook zo'. Volgende sessie kan Anthea hierop verder in spelen. Zo kan ze achterhalen wat er thuis echt gebeurt. Als kinderen aanstoot geven dat het thuis mis gaat schrijven we dit op. We observeren ook wat in het toverbos plaats vindt.

Gisteren vertelde ik jullie dat ik goed gesprek had gehad met de verantwoordelijke van ICT. De man had blijkbaar al gepraat met meneer Frans over ons gesprek! Want vandaag ben ik bij meneer Frans gaan voorstellen om de kleuters te laten buiten spelen tijdens de pauze. Hij had er al over gehoord wist hij me te zeggen. Meneer Frans stond er voor open, maar het was een beetje verwarrend gesprek. Ik moest na de eerste pauze (de langste pauze van de dag) bij hem langs komen. Na mijn voorstel van het buiten spelen belde hij juffrou Fiella. Fiella is de verantwoordelijke voor graad R. Toen de tweede pauze startte stonden opeens alle juffen met hun kinderen op het pleintje. Ze wisten niet wat de bedoeling was...

Wat een hoop kinderen! In de 200 kleuters liepen nu allemaal door elkaar het plein op, duidelijk uitgelaten dat ze buiten mochten. De juffen waren iets minder uitgelaten want zij wisten helemaal niet wat hiervan de bedoeling was. Daar stond ik dan met mijn goede voorstel... Dit ging niet werken. De juffen waren bovendien een beetje lastig want er ontstonden vele misverstanden. Ik legde mijn voorstel aan alle juffen uit en ik kreeg van enkelen begrip. Ze begrepen dat de kinderen hun energie kwijt moesten. Dat de kinderen dan veel beter zouden luisteren in de klas. Dit is niet zo voor de moment omdat de kinderen tijdens de pauze hun boterham eten en daarna moeten ze met hoofd op de bank liggen. 'uit rusten' maar van wat moeten die kinderen moe zijn? Ze hebben niet eens kunnen bewegen, alleen maar gewerkt in de klas.

Ik was al blij dat ik enkele juffen achter mij had. Maar daar stonden we dan hé.. niemand kwam in actie. Iedereen stond verbaasd naar de jolende kinderen te kijken en wist niet wat te doen. De bel was al lang geluid en de kinderen moesten naar de klas toe! Dan maar zelf het heft in handen nemen. Overal op het plein ging ik rond en spoorde de kinderen aan om naar hun juffen te keren. Het heeft me zo'n 5 min. gekost om het hele plein op orde te krijgen en alle kinderen bij hun juffen te brengen. Ik begreep dat dit niet ging werken, maar ik had ook niet verwacht dat mijn voorstel meteen zou uitgevoerd worden. In België zouden we daar eerst met alle leerkrachten over vergaderen! Dus ik stelde nieuw voorstel voor aan iedereen. Ik legde hen duidelijk uit dat dit niet mijn bedoeling was, ik wil goed doen voor de kinderen en voor de leerkrachten. Hen niet in het harnas jagen. Ik vertelde hen dat ik met meneer Frans zou praten en dat we allemaal samen moeten zitten om dit probleem aan te pakken. Er was één juffrouw waarvan ik dacht, 'ohnee, die heb ik duidelijk tegen de schenen geschopt'. Ik ben haar achteraf  persoonlijk gaan aanspreken. Nog maar eens verduidelijkt dat ik hier niet de betweter wil uithangen, dat ik voorstellen maak. Ze gaf me meteen knuffel want ze zag dat ik me wel degelijk slecht voelde over wat er net was gebeurd. Ze zei dat ze het wel begreep, dat de kinderen inderdaad beweging nodig hebben. OEF !!

Niet veel later trok ik samen met juffrou Fiella richting bureau van meneer Frans. Ik legde het probleem voor. Dit ging niet werken als we niet met alle juffen overleggen! Hij begreep het maar wimpelde een algemene vergadering een beetje af, ik benadrukte nog eens dat ik er op stond dat alle juffen gehoord werden. Hij ging akkoord en juffrou Fiella legt maandag een vergadering vast met alle leerkrachten van graad R. Omdat er echt teveel kinderen zijn en het te onveilig zou zijn op de speeltuin stel ik voor om beurtrollen in te voeren.
Telkens 2 of 3 klassen op het plein en elke dag 2 of 3 andere klassen. Het is dan toch al iets... Ze zouden naar mijn mening allemaal buiten moeten kunnen, zodat iedereen gelijk is voor de wet. Maar de voorziening moet er zijn ook. En er moet beurtrol komen voor toezicht op het speelplein. Elke dag andere juf.

Juffrou Fiella vond het buiten spelen ook goed idee omdat ze zo meer tijd hebben om hun tafels klaar te zetten en werkjes aan te vullen. Dat hebben wij in België ook hé! Juffrou Fiella wou eerst ook dat de kinderen buiten hun broodjes op aten, maar dit gaat niet werken denk ik. Dan gaat er voedsel af genomen worden en gaan kinderen hun brooddozen verliezen enz. Ik denk dat het beter is om de kinderen eerst in de klas te laten eten en zodra ze klaar zijn naar buiten mogen. We bespreken dit alles dus maandag op vergadering! Hopelijk boekt het buiten spelen resultaat en kunnen de kinderen door zuurstof opname en energie uitlaat, zich nadien beter concentreren. Het is ook een stap naar socialisering toe, de kinderen kennen elkaar hier helemaal niet...

Meneer Frans wil ook een agenda van België hebben. Ik ga hem enkele stage agenda's vertalen en voor schotelen. Hij wil zien hoe we het in België aanpakken. Ik hoop wel dat hij niet de fout maakt om alles meteen te veranderen zoals nu vandaag is gebeurt. Zo'n dingen moeten goed besproken worden!!!
Zoals mevrouw Steeman me al heeft laten weten 'Rome werd niet op één dag gebouwd'. De school van Klapmuts moet veranderen maar we moeten in zien dat dit niet allemaal tegelijkertijd kan. Als er volgend jaar nieuwe studenten komen is er ook tijd om dingen aan te pakken en te verbeteren.

Ik heb er wel al zitten over nadenken, in verband met Noord - Zuid, om mailadressen uit te wisselen. Leerkrachten die met vragen zitten kunnen dan mailtje naar Vlaamse leerkracht sturen en zo ideeën uitwisselen. Het omgekeerde telt ook, wij kunnen ook leren van Afrika hoor!!!

Morgen is het Farmyard, de kinderen gaan dan zwemmen in een poel of zwembad... ik weet het eigenlijk niet goed. We zullen het morgen wel ondervinden want Shana, Anthea en ik mogen mee. Dus morgen weer lang verhaal vol avontuur denk ik zo! Nu kunnen jullie ontspannen en naar het filmpje van Toverbos kijken. Het is brokkelig aan elkaar geplakt maar ik kon het niet in windows moviemaker zetten. Ik heb de stukjes die Anthea gefilmd heeft dus allemaal achter elkaar gezet in Youtube en dit is het resultaat:Veel kijkplezier! Hopelijk verstaan jullie er toch een beetje van. Ik heb veel geleerd uit dit filmpje en gezien wat ik anders moet aanpakken. Zo zeggen de kleuters nog vaak juffrou, maar in toverbos ben ik geen juffrou maar 'groot voël'. Vandaag zaten ook alle dieren in de koffer wat het magischer maakt dan mijn handtasje natuurlijk... En ik ben zelf ook al wat losser want ik vind dat ik soms nogal stijfjes over kom  :-) werkpuntjes genoeg dus!!!

Tot morgen,
x Nathalie

Woensdag 20 maart 2013FARMYARD !!!! Eindelijk mogen de kids eens AL hun energie kwijt. Alé tenminste de kindjes die het konden betalen, want het was voor het leuke uitstapje maar liefst12 euro per kind. Als je weet dat een poetsvrouw voor de toiletten maar 20 euro per week verdient. Hoe kunnen de ouders dan een uitstapje van 12 euro veroorloven? Nu, er gingen van de 1475 leerlingen 400 mee naar Farmyard.

De kinderen waren wel enorm uitgedost voor hun uitstapje, jongens gedragen zich opeens als echte macho's en de meisjes stromen toe in korte broekjes en rokjes... Bye bye school uniform, hello dresscode !

Van 's ochtends vroeg was het al één grote chaos. Er was maar één bus voorzien, dus de bus moest telkens op en af met een lading kinderen. Gelukkig was het niet te ver rijden! Anthea, Shana en ik hielpen ondertussen met 400 boterhammetjes smeren. Als ons werk klaar was reden we mee met één van de leerkrachten, HOP naar Farmyard!

Farmyard is een groot domein met 2 zwembaden, speeltuin en enkele boerderij dieren. De kinderen hebben zich zo geamuseerd! Met zen allen sprongen ze het zwembad in en ze zijn er enkel uit gekomen om te eten of te drinken. De kindjes hun lippen zagen tegen het einde van de dag blauw van de kou... hoewel het heel warm was vandaag.

We hebben samen met hen gezwommen al was ik toch redelijk snel uit het water toen ik enkele kindjes hun onderbroekjes zag. Zo'n leuke dag en dan word je nog maar eens geconfronteerd met de hygiëne van de townships. Jammer... Maar kom, we hebben de dag er niet door laten verpesten.

De kindjes zijn hier zo aanhankelijk. Er hebben er constant op mijn billen en buik geslapen. Lekker zonnen. En toen ik in het zwembad met hen ging was het kot helemaal te klein natuurlijk. Ik was ver verdronken. Ze springen letterlijk op jou en willen je allemaal aanraken... Het lijkt wel of ze denken dat onze witte verf er nu gaat afspoelen. Niets is minder waar lieve kindjes, we zijn wel degelijk wit ;-) Nuja, vandaag hadden we wel een kleurtje op gedaan! Rode kreeften kleur voor Shana en Anthea, voor mij een beetje bruine tint.

De kids van graad 5 waren ook van de partij en juffrou Nathalie klonk van alle kanten op het plein. Ook bij hen hetzelfde liedje... Juffrou Nathalie werd besprongen in het water. Gelukkig is de zwaartekracht in water zo goed als weg,want anders had ik hen nooit kunnen optillen met mijn kleine spiermassa.

Het was een onvergetelijke dag! Met leuke foto's :-) één van de juffen had ook mijn haar ingevlochten. Ik denk dat ze er nog geen 3 min. over gedaan heeft.. zelfs geen 2! Mooi resultaat, 1 ingevlochten vlecht.

Ohja, wat heel gezellig was op farmyard waren de vliegen. Man man, zoveel heb ik er nog NOOIT gezien. Je moest ze constant van je lichaam slaan. Echt niet leuk en het begon behoorlijk op mijn systeem te werken. Lieve mama, ik weet dat je in de zomer altijd vliegenmepper in de aanslag hebt op ons terras, maar hier was geen beginnen aan... haha, wat een gedoe.

Toch, het was een leuke kuier dag met de kindjes en ze waren op het einde van de dag zichtbaar moe. Ik wou dat alle kindjes de kans hadden gekregen. 12 euro voor een zwempartij, een boterham, een zakje chips, een stuk fruit en een drankje vind ik toch veel geld. Het is vooral het domein dat zoveel geld vraagt. Als er zoveel kinderen komen kunnen ze toch wel een schappelijkere prijs maken? Hier scheppen ze geld mee... En als de kindjes van de waterglijbaan wilden moesten ze nog eens 20 cent per keer betalen ook. Achja, zolang ze vandaag maar plezier hebben gehad!

Vanavond gaan we 'sokkie' dansen. Een soort partnerdans... De jeugd doet dit blijkbaar veel, het is een combinatie van volksdansen en ballroomdansen... Dat wordt nog wat, met mijn danstalent! Ik hoop dat de mannen ook geen danstalenten zijn, dan val ik niet uit de boot of ik krijg spontaan een rood kleurtje. Bij Anthea en Shana valt het gelukkig al niet meer op, ze zijn al rood :-) Katrien en Joselien gaan ons vanavond ook vergezellen, lekker met zen allen weg!

Nu ik ga vlug de douche onder! Laat het verlengd weekend maar komen.
sien later! (foto's kan je bekijken bij mapje foto's vertrouwde procedure !)
x Nathalie

Donderdag 21 maart 2013Woeh... wat een nachtje! Het was net of ik in de film Greace terecht was gekomen. Alleen... niet zo romantisch en niet zo leuke muziek. Zo goed als een hele avond hebben we alle Afrikaanse Schlager hits mogen aanhoren en werd er stijfjes gedanst. Nuja, de meisjes werden wel stevig rond gezwierd!

Daar stonden wij dan, Tommie had ons gezegd dat we casual gekleed moesten zijn. Dus wij simpele jeans en T - shirt... totaal niet wat het moet zijn voor zo'n dansen hé. Daar heb je rok of kleed voor nodig om een beetje mooi over te komen :-) Joselien had geluk, zij had rokje aan!

Na het afkijken van de partnerdans kwamen er ook enkele dansliedjes. We gingen ze eens tonen hoe het hier in Afrika moet... Heeft niet lang geduurd. Opeens kwam kast van een bodybuilder naar ons toe, hij had zijn haar op een hanenkam en flaporen, heel mooi figuur! (kuch kuch) Hij was de buitenwipper van dienst. Hij kwam ons er al gauw op wijzen dat we van de dansvloer moesten. Huh? Hebben we verkeerd gedanst ofzo? Nee gelukkig niet, het was omdat we allemaal ons drankje nog in de hand hadden... Grappig, hier mag dat dus niet. Ook komt er meerdere keren een vrouw met pakje zout de dansvloer bestrooien.Tegen het plakken waarschijnlijk, maar hoe kan de dansvloer plakken als je niet met drank er op mag???

Enfin, het heeft lang geduurd maar uiteindelijk vroegen er ons toch enkele jongens ten dans. Dat bleef dan meestal bij één uitnodiging na ons Belgisch danstalent te ontdekken. De jongen die met mij danste had ongetwijfeld al blauwe tenen ! Alhoewel, 'Adriaan' is me toch 2 keer ten dans komen vragen... Na lang aandringen kreeg hij me voor een 2de keer mee want het was al zo laat en had echt geen zin meer. Bovendien was hij zo goed in die dans dat ik echt veel te veel moeite moest doen om hem te kunnen volgen. En ja hallo, hij zwierde me letterlijk over de hele dansvloer. Misschien danste 'Basie' iets meer op mijn niveau? :-) Al een geluk dat ik geen kleedje aan had, want vele meisjes hun ondergoed was deze avond goed zichtbaar bij al dat rond zwaaien!

Na lang slapen deze ochtend vertrokken we deze middag richting West kust. We hebben Langebaan en Paternoster bezocht. Idyllische dorpjes en strandjes! We dronken iets in het restaurantje 'die strandloper'.
We konden er niets eten want je moet reserveren. Logisch, wat een prachtig en gezellig kuier plekje. Beslist dat ik hier eens reserveer als mijn ouders en lieve vriend hier in Afrika zijn! Het uur en een half rijden heb ik er zeker voor over. Jullie kunnen foto's van onze 'fotoshoot' bekijken in het mapje hé...

Van al dat rondkijken kregen we reuze honger!! We zijn gaan eten in vissersrestaurantje, hoe kan het ook anders. Ik bestelde me 'viskoekies' heel lekker maar stak wel snel tegen na een beetje. Het waren 3 ronde ballen met geplette soorten vis en krokant korstje. We wandelden het strandje nog eens af en keerden dan huiswaarts.

Ohja, voor de kiters onder de lezers... Langebaan is een paradijs, weinig surfers, goeie wind en vlak water. Ideaal voor de beginners of die wat niet van hoge golven houden. :-) Prijskaartje om een kite en alles er rond te huren. Harnas, wetsuit, board, kite = 50 euro voor 1 uurtje... Veel geld dus. Alé ik vind dat toch, eer je alles deftig aan hebt en klaar ligt zijn we al half uur verder! En de man van de kiteshop leek me ook niet zo vriendelijk, hij blafte me letterlijk af dat je goed moest kunnen kiten. Is dat op mijn gezicht af te lezen dan of ik dat kan of niet meneer? Hij zou juist blij moeten zijn dat er toeristen komen huren! Achja...

Na de lange rit huiswaarts doen we nu een sleepover bij Joselien en Katrien. Gezellig samen met the girls!
bye bye,
x Nathalie


Vrijdag 22 maart 2013

Vandaag was het een lazy dagje. We hebben niet veel gedaan. Deze ochtend lang geslapen en eens we wakker waren hebben we een lekker ontbijtje gemaakt. Cornflakes, yoghurt, broodjes, komkommers, tomaatjes en wat kaas. Met nog enkele ingrediënten en wat bestek trokken we richting  het pleintje dat hier vlak aan het gasthuis van Joselien en Katrien ligt.

We aten lekker in het zonnetje en als onze buikjes goed gevuld waren maakten we ons klaar om samen met Cornelle naar de Mall te gaan. Het grote koopcentrum. Shana moest daar zijn om haar papieren voor de bank te regelen en wij zagen de gelegenheid om eens te gaan shoppen.

Veel geshopt hebben we niet gedaan maar kom, enkelen onder ons hebben toch nieuwe outfits.
Ik kocht me nagellak want die was hier heel goed koop, leuke kleurtjes voor deze zomer!
En oorbelletjes heb ik me ook aangeschaft want mijn tweede gaatjes in mijn oren waren al ver aan het toe groeien, ik ben thuis mijn kleintjes vergeten. Dus nu had ik excuus om er nieuwe te kopen. 


Normaal zouden we na de Mall de eekhoorntjes gaan bezoeken, maar we hadden niet genoeg tijd meer. Jammer want ik mis die 2 kleine babatjies enorm! Hopelijk kunnen we er morgen of maandag naar toe. Benieuwd of Theodore zijn oogjes al zullen open zijn, maar ik denk dat het nog een beetje te vroeg is.

Na wat schoolwerk koken we vanavond met zen allen een lekkere pasta en kijken we een film op de TV. Alweer een Girls night!! Op één jongen na, Dexter de hond
:-)

Baie groete!
x Nathalie


Zaterdag 23 maart 2013 Woehoe, Cornelle liet ons deze morgen weten dat we op uitstap gingen. Bestemming: The old biscuit mill en houtbaai. We maakten ons snel klaar en trokken iets warm aan want het beloofde flink te waaien vandaag.
Ze liet ons ook weten dat als het weer het toe late, dat we dan ook boottochtje zouden maken.

Nu, eerst trokken we naar 'the old biscuit mill' een gezellig marktje met fijne winkeltjes en vele soorten eten.
De retro winkeltjes trokken al meteen mijn aandacht, wat een leuke spulletjes! Ik zag al meteen potentieel om mijn later klasje in te richten... Maar het koste een beetje teveel centjes. Veel van die dingen kan ik ook zelf maken als ik wil. Dus ooit in de grote vakantie, als ik eens niets te doen heb,... met wat hulp van de papa komt dat goed :-)

Ik kocht me wel een leuk adresboekje met Afrikaanse diertjes op. Ze zijn zo schattig getekend. En ook wat stickertjes van hetzelfde merk. Joselien en Katrien hebben ook nog leuke magneten gekocht met citaten op. Er was ook een kraampje met zakken met uiltjes op, jammer genoeg had ik geen tijd meer om er naar te kijken want anders was ik zeker in de verleiding gekomen!

We bezochten ook de kraampjes met lekker eten. Ik startte met een gevulde aardappel uit de oven, de vrouw stampte hem van binnen vol met gesmolten kaas, spinazie met room en bolognaise saus.
HMMM... wat was dat lekker zeg! Daarna dronk ik een lekkere chocolade milkshake. Enkele kraampjes verder kwamen we Nederlandse poffertjes tegen! Ook daar konden Shana en ik niet aan weerstaan. Deze had ik zelfs in Nederland nog nooit zo lekker gegeten, ofwel mis ik al teveel het Europese voedsel :-)

Na het rond kuieren op het marktje, rijden we richting Houtbaai. Daar boeken we een boottochtje. Voor slechts 5 euro konden we de boot op stappen en enkele robben gaan bezichtigen. Nu, eigenlijk zagen we ze zo al aan het haventje, ze zwemmen er letterlijk tussen de bootjes! Er was zelfs een man die één van de robben een beetje tam gemaakt had. Hij voerde de zeehond of rob, ik weet niet wat het eigenlijk was, met zijn mond! Ik heb er enkele leuke foto's van gemaakt die ik morgen pas kan posten. Kabeltje thuis vergeten en we houden nog steeds onze sleep over bij Joselien en Katrien.

We konden pas na een uurtje de boot op stappen dus gingen we eerst nog wat calamaris eten in het visrestaurantje. Ik heb nog nooit in heel mijn leven zoveel calamaris gegeten. Bijna elk weekend ligt het op mijn bord! Deze was toch wel al de lekkerste die ik gegeten heb in Zuid - Afrika! Met gezellige muziek op de achtergrond door enkele straatmuzikanten. Wat maakten die mannen mooie muziek.

Nadat we gegeten hadden was het spurten naar de boot want hij ging zo goed als vertrekken. We stappen het avontuur tegemoet... En ja hoor, wat treffen we aan op onze boot? Een hele bus Chinezen. Het was te denken. Met hun camera in de aanslag als echte paparazzi zaten ze vol zenuwen op de boot. Het duurde nog geen 2 minuten of ze wouden al met ons op de foto! Voor alle duidelijkheid hebben we hen proberen uit te leggen dat we geen Afrikaners zijn maar Belgen. Ze hadden het door want algauw begonnen ze te vertellen over de lekkere Belgische chocolade. Dit wordt leuk, dacht ik bij mezelf. Ik stond al eens met één van de opa's op de foto apart met zure smile. Achja, we kunnen nu toch zeggen dat we bekend zijn tot in China hé, onder meer Beijing. Zodra ik zeker was dat het Chinezen waren zei ik snel 'ni hao'. Nog van de papa geleerd toen die in China zat! Ze leken het te appreciëren want het werd snel herhaald en ze waren onder de indruk :-)

En toen vertrok de boot... de rollercoaster uit de pretparken zijn nog half zo erg niet dan dit! Wat een golven!!! We zakten letterlijk met de neus in de zee, ik verwonderde me er telkens over dat er niet meer water over de boot klotste. En die Chinezen maar gillen telkens als ze de kriebels in hun buik voelden en er wat spetten water over hen kwamen. Haha, wat een boottochtje! Toen we aan enkele rotsen kwamen stroomden ze zo snel mogelijk naar de punt van de boot om toch maar de beste foto van de zeehonden te kunnen nemen! Ik zat het water in het oog te houden, zeehonden betekent ook haaien... Ik zag ze in mijn verbeelding al zo uit het water opspringen. Toen ik naar het water zat te staren schrok ik me even een hoedje toen ik van onder de boot een zeehond zag drijven... het beestje was zeker al geraakt door schroeven van de boot of wel ziek geweest en tegen de rotsen gesmakt. Wat hij ook had meegemaakt, hij zag er niet fris meer uit. Nee, het kwam niet in me op dat hij aangevallen was door een haai want dan zou er geen visgraat meer van over zijn!

Het kriebelen in mijn buik begon nu wel langzaam een lastig gevoel te worden. Toen de opzichter ons waarschuwde dat we heel nat konden worden zijn we binnen gaan zitten in de boot. Daar kon ik precies wat beter tegen de kriebels. MAAR... niet die Chinezen! Er was er duidelijk eentje die ons wou laten kennis maken met wat ze vandaag al gegeten had.. Joselien en Katrien zaten vlak naast haar en werden spontaan misselijk van de geur. Anthea zat al zeeziek klaar aan het toilet voor als haar tijd er aan kwam...
Gelukkig kon ze haar maaltijd binnen houden. Toen we aankwamen aan de haven was er buiten al opnieuw een Chinees meisje die over boord hing. Ik kon mijn lach niet onderdrukken, daar betaal je dan 5 euro voor hé ;-)

Als Anthea wat bekomen was konden we de auto in richting huis. één van de Chinese meisjes kwam ons nog wat kruiden bolletjes geven tegen de misselijkheid.. Zag er vreemd uit maar het heeft Anthea toch een beetje geholpen!

Zo dat was een avontuurtje vandaag! Mooi uitzicht op zee gedeeld met een busje Chinezen, wat moet een mens nog meer hebben hier in het verre Afrika hé? :-)

baie soene uit Afrika!
x Nathalie

Zondag 24 maart 2013
Wat vandaag een 'lazy sunday' behoort te worden draait uit op een uitstapje. Cornelle belde ons om te vragen of we zin hadden in het proeven van 'fonkelwijn'. Natuurlijk Cornelle, dat hoef je ons geen 2 keer te vragen hoor! Met zen allen richting J.C. Le Roux...

J.C. Le Roux is hier bekende wijnboerderij. Ze maken hier schuimwijn. We mochten 5 verschillende soorten proeven... Van droog naar zoet. De derde vond ik de lekkerste fonkelwijn. Leuk woordje hé? De voorlaatste was er eentje met aardbei smaak, het was een mooie fles en een mooi kleurtje maar de smaak lag me toch niet zo goed. De laatste was ook niet mijn ding want daar zat perzik in en dat was dan weer te zoet. Dus de gulden middenweg was de beste!

Na het proeven van de fonkelwijn in het poepchique domein en bar, trokken we richting Spier. In Spier zijn we al eens geweest met Scholtz en Philip. We gingen er toen de cheeta's bezoeken maar die waren jammer genoeg verhuisd. Vandaag zijn we eens gaan kijken naar de uilen en arenden. Niemand had er echter 5 euro voor over om eens echt binnen te gaan kijken. Het leek me nochtans leuk om die beestjes eens op je arm te mogen houden enz. Uiltjes is mijn ding hé :-)

Nuja, mijn maag begon ook wel al te knorren en de fonkelwijn moest verteerd worden. Dus gingen we maar snel iets eten. Je mocht je een bord nemen en aanschuiven aan het buffet. Ze wegen dan je bord en naar gelang het gewicht betaal je. Het was wel een duurder restaurant dan dat we anders bezoeken. Ik moest nu 7 euro betalen en ik had nog lang niet genoeg, het was enkel koud buffet met hier en daar wat warm eten tussen. Voor barbecue vlees moest je 8 euro extra betalen. Dat laat ik maar zo... Thuis nog wel een boterhammetje eten dan!

Het is in Spier wel een heel mooi domein met grote vijver en overal picknick bankjes. Prachtig om te komen vertoeven. Het werd al laat in de namiddag en we keerden huiswaarts. Gelukkig want ik had nog een hele hoop schoolwerk te doen.

Morgen geef ik in het pré - graad R klasje les met Myoli. Ik heb paaseieren gemaakt met wat knutselgerief dat ik mee genomen had uit België. Gelukkig of ik moest alles gewoon tekenen en dat is ook maar saai!

Morgen zal Myoli een liedje zingen dat we nog op school, bij mevrouw Wuyts hebben geleerd. 'Rood rood 'k heb geen rood...' De kleuters moeten op het liedje rond kijken in de klas of ze iets rood zien en dat dan naar voor brengen. Wij spelen het anders, de kindjes moeten nu het rode paasei zoeken, daarna veranderen we de kleur en zoeken ze bijvoorbeeld een geel paasei.

Ik heb in totaal 6 kleurtjes. Voor de kleinste ga ik het niet aanpassen en spelen we enkel dit spelletje. De 7 eitjes zoeken en als de tijd het toe laat verstop ik de eitjes een tweede keer, ze mogen het mandje van Myoli dan vullen met de gevonden paaseieren!

Dinsdag maak ik het voor de groteren moeilijker. We zoeken eerst de eieren en dan zingen we voor elk ei opnieuw. Dan moeten ze een los voorwerp in de klas zoeken dat dezelfde kleur heeft als het ei. Dit lijkt eenvoudig maar voor deze kinderen is het dat niet. Heel veel kindjes kennen de kleuren zelfs nog niet. Op deze manier kan Myoli hen toch op muzikale manier de kleurtjes wat bij brengen! Ik kijk er al naar uit!

Morgen geef ik geen toverbos maar haal ik de schade in van Noord - Zuid project bij graad 5. Vorige vrijdag was dit weg gevallen en normaal gingen we het dan dinsdag doen maar mevrouw Williams was het helemaal vergeten. Dus pakken we het morgen aan. Hopelijk vergeet ze het niet opnieuw. Ik doe er haar morgenvroeg nog eens aan denken. We zullen ook skypen met de leerlingen van België.

De kids van graad 5 waren op Farmyard de oren van mijn hoofd aan het zeuren om nog maar eens te skypen. En ja, waarom niet hé ? Het was leuk en de kinderen maken dit niet dagelijks mee! Praten met kinderen aan de andere kant van de wereld, ik wou dat ik ook zo'n kans had gekregen als ik zo oud was. Maar ik ben blij dat ik nu deel mag uitmaken van hun kansen!!

Zo ik ga mijn lesvoorbereiding maar eens uit typen en mijn zangtalent nog eens oefenen (hum hum)   :-)
Goh, de week zit er alweer op :-( wat gaat de tijd hier zo snel vooruit...
Toedeloe!

x Nathalie

17 opmerkingen:

 1. Hi, Nathalie,wat es jy een leuke grote Voël!
  Ik ben zeer blij dat het Toverbos goed meeviel en dat de kinderen er konden van genieten.
  Ik kijk al uit naar de volgende sessie.
  Warme groet
  Paula

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Paula,

   Toverbos is een fantastisch project, de kinderen hebben hier nog nooit zo'n dingen gedaan en je ziet ze duidelijk genieten. Ze kunnen in toverbos ook eens vrij spelen met wat speelgoed en hun pop en daar krijgen ze in de klas niet de gelegenheid toe. Je ziet dat het hen deugd doet! Hopelijk geniet je van het filmpje!

   Groetjes uit Afrika,
   Nathalie

   Verwijderen
 2. Dag Nathalie
  Gelukkig was je op je hoede in de bank! Hopelijk is Shana al wat bekomen van de emoties. Gelukkig zijn jullie niet alleen en kunnen jullie elkaar er weer bovenop helpen! Wij onderzoeken hier hoe we kunnen helpen vanop afstand!
  Veel groeten
  Christel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag mevrouw De Neve,

   Inderdaad we zijn er hier voor elkaar. Shana is inderdaad wat van haar melk, maar ik begrijp hoe ze zich voelt. Ik zou het ook niet graag mee maken. Het gaat over grote som geld. Hopelijk vinden we een oplossing!

   Met vriendelijke Afrikaanse groeten,
   Nathalie

   Verwijderen
 3. Dag Nathalie
  Wat een ontroerend Toverbosverhaal! Wij onderzoeken hier inderdaad intussen verder of er toch niets te doen is aan de financiële tegenslag van Shana.
  Mag ik je er als taalbeleidcoördinator bij wijze van slot nog op wijzen dat 'wouden' samengesteld zijn uit heel veel bomen? En dat jij ongetwijfeld in je blog de verleden tijd van 'willen' (nl. 'wilden') bedoelde? Je bent al duidelijk gebeten door de microbe van het Afrikaans :-)

  Met vriendelijke groeten
  An De Moor, coördinator internationalisering en taalbeleid.

  PS. Vergeet je toch ook de dt-regels niet ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag mevrouw De Moor,

   Goed dat u me op mijn spellingfouten wijst. Ik was gisteren zo moe en wou nog snel blogverhaal schrijven. Ik neem soms de tijd niet om na te lezen. Ik zie nu in dat ik dit beter wel zou doen!

   Kan je me a.u.b. vertellen waar ik de dt - fouten vind? Ik ben hier geen krak in dat geef ik eerlijk toe! Ik heb het na gelezen maar ik moet er blijkbaar over kijken... Of is het niet in week 5 maar in andere week?

   Ik ben hier inderdaad ook al door de Afrikaanse microbe gebeten, ik schrijf hier dan ook heel wat Afrikaans neer.. en hun spelling is niet zoals de onze. In tegendeel... alles wordt geschreven zoals men het uitspreekt.

   Wat Shana betreft zal ze dit graag horen dat jullie in België zoveel moeite doen! Ik laat het haar zeker weten. Ik duim mee voor een oplossing.

   Met vriendelijke Afrikaanse groeten,
   Nathalie

   Verwijderen
 4. Hey Nathalie!

  Om u eventjes te helpen met -dt :p (als ik mag!)
  Deze zag ik staan: 'want dit weekend was er beetje vreemd voorval gebeurt in de bank.' 'Gebeurt' moet dus 'gebeurd' zijn want er staat al een werkwoord in die zin :)
  Kan zijn dat er nog in staan maar die heb ik zelf ook niet meteen gezien :)

  Nog heel erg veel succes met Toverbos. 'k Vind het echt een super goed initiatief van jullie en ik denk dat de kindjes er heel erg mee geholpen gaan zijn als ze wat losser (durven)worden.

  Groetjes!

  PS: Kan je niet een beetje zon en warmte hierheen sturen? :p

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Irene!

   Merci voor de tips :p
   ik denk ook dat toverbos een succes zal worden :)
   ik zal de zon in een post pakketje opsturen naar jullie want jullie kunnen precies wel wat zonnestralen gebruiken ;-)

   Afrikaanse groetjes
   x nathalie

   Verwijderen
 5. Knap filmpje over het toverbos,je doet dat goed daar.Ik kijk er al naar uit om het toverbos live te zien.Plezant om te zien hoe die kinderen los komen met een handpop erbij.
  groetjes papa

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dag Nathalie,
  'n Super grote Voël is jy! en jy praat lekker mooi Afrikaons, Mevrouw Gevers zal glunderen als ze jou hoort en ik ben zoooo blij dat jij het daar in dat Toverbos zo goed doet, er kan geen betere grote vogel bestaan dan jij om de kindjes daar binnen te leiden. Je kan zo zien dat het ze meteen veel deugd doet. De Toveryoga past er perfect bij. Echt schitterend. Dikke kuffel en zoen
  Paula

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Paula ! We doen ons best :-)
   Afrikaanse groete!
   x Nathalie

   Verwijderen
 7. Hallo Nathalie,

  Eventjes geleden. Morgen start ik terug in de visklas. Is het oké wanneer we het filmke van onze klas in het paasverlof doorsturen? Ik ga alvast met de kls. naar het toverbos van grote vogel kijken. Daarna zullen wij eens hetzelfde doen. Ik zal dit ook laten filmen en dan kunnen jullie dit ook eens bekijken? Onze brief moet ook nog op de post. Dat is mijn fout, onze dagtelling begint dus morgen.
  Vlieg er maar in met grote vogel, elke vleugelslag is er een vol enthousiasme en fantasie. Veel blubjes van de visklas.
  juf Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Hilde !

   Ja, het is zo druk hé :-) Ik moet onze Afrikaanse brief ook nog op de post doen, ik probeer dit van't weekend te doen samen met enkele kaartjes die ik graag naar België zou sturen! Ik maak er werk van.
   De paasfoto's komen er ook aan hoor! Ik moet je dit weekend ook nog mail sturen! Iets heel dringend...
   Ik probeer er morgen werk van te maken. Is in verband met een filmpje over de werking van ons schoolsysteem maar ik geef je morgen uitgebreider verslag ;-)

   Veel Afrikaanse 'drukkies' (knuffels) aan de kindjes van de visklas!
   groetjes,
   Nathalie

   Verwijderen
 8. heb filmpje al meerdere malen opnieuw herbekeken. Krijg maar niet genoeg van die lieve verwonderde gezichtjes in het towerbos.
  fel supporterende mama

  BeantwoordenVerwijderen
 9. jeinde seg, zo tof dat jij die kindjes los krijgt dmv een handpop.
  Je zuidafrikaans is al baie goed he, kijk er naar uit dat je hier ook zo gaat praten.
  Jij es een grote VOGHEL, waarmee ik bedoel dat je het heeeel goed doet.
  Groetjes van een evengroot supporterdende andere voghel,
  Lud..
  x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja Lud, dat kan moeilijk anders he als ze bij zo ne groep zit als de Voghelaersch

   Verwijderen
 10. Geniet van dit verlengd weekend. Jullie hebben het dubbel en dik verdiend!

  BeantwoordenVerwijderen